Gazete Vatan Logo

Ateşe verecek

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelede etkin olarak kullandığı obüs ailesine yeni bir üye daha ekleniyor. Adı Yavuz. 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetre silah sistemine sahip ve dakikada 4-6 atış yapabilecek

Ateşe verecek

Türkiye'nin her geçen gün gelişen savunma sanayisi sayesinde dışa bağımlılığını azaltan Türk Silahlı Kuvveleri (TSK), taktik ve operatif sınıfta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir düzeydeki silahlarıyla dikkat çekiyor. Envanterine giren milli silahlarla terörle mücadelede daha da güçlenen Türkiye, her geçen gün gelişen yerli savunma sanayisiyle dosta güven veriyor, düşmana ise korku salıyor. Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Harekatı'nda ve terörle mücadelede etkin olarak kullandığı obüs ailesine yeni bir üye daha ekleniyor.

Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu yüksek hareket kabiliyetine sahip 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetre silah sistemi geliştirme projesi sonunda Yavuz obüs sistemini üretti. Milli Savunma Bakanı sosyal medya hesabı Twitter’dan Yavuz obüsünün fotoğrafını paylaştı. Yavuz obüs sisteminde mobiliteyi, hareketliliği ön plana çıkartan bir araç üstü top uygulaması gerçekleştirildi. Fırtına obüslerinin kullandığı mühimmatı atabilecek aynı silah sistemi bir aracın üzerine monte edildi araç da zırhlandırıldı. Hatta kendi kullanacağı mühimmatı da kendi taşıyabilecek, saatte 90 kilometre hıza ulaşabilecek bir ürün üretildi.

Haberin Devamı

Ürün sadece ülkemizi değil Ortadoğu ve Afrika'daki harekat şartlarıyla dış pazarlar da dikkate alınarak geliştirildi. Yavuz obüsü üstün özellikleri ile tüm yenilikçi unsurları üzerinde barındırıyor. İlk test atışları 18 Nisan’da Konya-Karapınar’da gerçekleştirilen Yavuz, 40 kilometre mesafeye kadar hedefleri başarıyla vurabilecek.

1 dakikada atışa hazır

T-155 milimetre 52 kalibre MKE Yavuz obüs sistemi için kullanılan araç tamamen zırhlı olarak geliştirildi. Sistemin atışa hazırlanma süresi en fazla 1 dakika, atışı tamamlayıp mevzi değiştirmesi en fazla 2 dakika sürüyor. Araç, 5 mürettebatı taşıyacak kapasitede çift kabine sahip bulunuyor. Aracın tam yüklü azami hızı saatte 90 kilometreye çıkıyor. Sistemin canlı mühimmatlarla atışlı testleri nisan ayında başarıyla gerçekleştirildi.


Yavuz obüsü, farklı yükseliş açıları ve sevk barut modülleriyle aynı hedefi aynı anda 3 farklı mühimmatla vurabiliyor. Sistem, uzun menzilli mühimmatlarla 40 kilometre menzil içindeki askeri birlik ve taburlara atış yapabiliyor. Mevzilenen topçu birliğinin karşı hedeflerden uzakta olmasından dolayı düşman tarafından karşı saldırı yapılma riski de azalıyor.

Yavuz obüsü ile 15 saniyede 3 atım (darbeli atım), 1 dakikada 4-6 atım (normal atım), 1 dakikada 2 atım (sürekli atım) yapılabiliyor.

Sistemde ikincil silah olarak 12,7 milimetre makineli tüfek kullanılıyor. Sistem nükleer, biyolojik, kimyasal (NBC) koruma sistemine, 7,62 x 51 milimetre (M80) mühimmatına ve anti-personel mayınlara karşı koruma sistemine sahip bulunuyor.

Haberin Devamı