Gazete Vatan Logo

Son dakika: Asgari ücrette ilk toplantı yapıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılın maaşını belirlemek üzere bugün saat 11.00'da toplandı. Komisyonda ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer aldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücretle ilgili "184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz. Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, işçilerimizin ve işverenlerimizin taleplerine uygun seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum" ifadesinde bulundu. Komisyon, ikinci toplantısını ise 13 Aralık günü yapacak.

Son dakika: Asgari ücrette ilk toplantı yapıldı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’un asgari ücretini belirlemek için bugün ilk toplantısını yaptı. 7 milyon çalışanı ilgilendiren görüşmelerin ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda, işçi tarafını İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

ASGARİ ÜCRET TESPİT TOPLANTISINA KATILAN İŞÇİ: BİZ İSTİYORUZ Kİ İNSANCA YAŞAYABİLELİM
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na ilk kez katılan kadın işçi olma özelliğini taşıyan evli ve 2 çocuk annesi Gülden Görmez, "Asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim" dedi.
Türk İş Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ilk kez bir kadın işçi de katıldı. Yalova Üniversitesi'nde özel güvenlik çalışanı Gülden Görmez, toplantıya eşlik etti.
Oluşturdukları heyetin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına katılacağını söyleyen Türk İş Başkanı Atalay, "Giderken Nazım bey sıcak simit hazırlamış. Komisyon üyeleri simit götürecekler. Ben 17 Eylül'de Malatya'da asgari ücretin ekonomik sıkıntıdan dolayı, fiyatların 2.5 misli arttığı ortamda 'bu asgari ücret olmuyor' dedim. 2001 yılında bir kere denemişiz, enflasyon çok arttığı dönemde asgari ücret iki kere revize edilmiş. Böyle bir şey yapabilir miyiz, benim amacım konuyu ülke gündemine getirmek. O ortamda herkes oradaydı, 'bir an evvel asgari ücreti 2 bin liraya çekin, biz de Aralık ayındaki görüşmelerde 2 binin üzerinden bu görüşmeleri yapalım' dedim. Maalesef bugüne kadar bizim tespit ettiğimiz 35 tane kuruluş binlerce kuruluşun içerisinden 2 bin liraya çektiler, bir tanesi benim bildiğim Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı. İlk açıklayan oldu. 50 kişilik bir iş yeri varmış. Maalesef yeteri karşılığı bulamadık, işverenlerimizden" dedi.
Ülkede patron ağırlıklı bir Meclisin, sermaye ağırlıklı bir yapının olduğunu söyleyen Atalay, "Biz asgari ücretli, emekli, işçi, çiftçi, işsiz bu ülkenin yüzde 70'yiz. Maalesef meclisteki 600 kişilik yapı bundan oluşuyor. Her sıkıntıda nefes kredisi, her sıkıntıda rahatlatma kredisi herkese var. İşte bizim de bir talebimiz oldu. Ben 20 bin lira söylemedim ki, söylediğimiz 2 bin lira. Özellikle geçmişte işveren temsilcileri bununla ilgili konuşmamaya gayret ederlerdi, bu sene işveren temsilcileri bunun çok kötü olduğunu, çok fazla olduğunu ifade ediyorlar. Böyle bir yapının içerisinde 'biz bunları simitle, çayla çalıştıralım' düşüncesinde işverenler var. Bu görüş kör bir görüş. Kamuoyunda herkes bir fikir söylüyor, bazıları asgari ücreti pazarlığa çıkarıyor. Ben de rahat konuşarak 3 derim 5 derim bazı siyasiler gibi. Öyle söylemenin anlamı yok. Alabileceğin uygun rakamları söylemek lazım" diye konuştu.
CHP'NİN 2 BİN 200 LİRALIK TEKLİFİ MAKUL VE MANTIKLI
CHP'nin 2 bin 200 liralık teklifinin makul ve mantıklı bir rakam olduğunu kaydeden Atalay, "Şimdi biz burada enflasyon altında bir şeyi ne görüşürüz, ne konuşuruz. Ben 2 aydır Türkiye'nin birçok noktasındayım. Millet bizden bir çare bekliyor. Milletin çaresi sendikalar, biziz. Benzinlikte, lokantada duruyorum görüyorum. Onun için kamuoyunda 2 bin lira oturdu. Benim anladığım bu. Kamuoyunun asgari ücrete bu kadar sahip çıktığını ben görmedim. Bizim kırmızı çizgimiz, önce bir enflasyonu görelim. Ona göre hareket edelim" dedi.
'OĞLUM GURUR MESELESİ YAPTI, OKULA GİTMEDİ'
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na ilk kez bir işçi olarak katılan Gülden Görmez, Yalova Üniversitesi'nde özel güvenlik olarak asgari ücretle çalıştığını söyledi. Evli ve 2 çocuk annesi olan Görmez, çocuğunun birinin üniversite de okuduğunu bir diğerinin ise lise 2'den ayrıldığını belirtti. Görmez, "Oğlumuza formasını aldım ama hırkasını alamadım. 'Onu da bir ay sonra alırız' demiştim. Okul yönetimi 'prosedür gereği, o forma giyilmek zorunda' diyerek sürekli oğlumu uyardığı için, oğlum da gurur meselesi yaptı bir daha gitmedi. Bunu bütün asgari ücretlilerin yaşadığına inanıyorum" diye konuştu.
'BU MAAŞLA OLMUYOR'
2 tane kredi kartının bulunduğunu kaydeden Gülden Görmez, şöyle konuştu:
"Şu an ikisi de dolu. Mesela bir maaş yattı. 'Eksi hesap'ta olduğum için direkt oraya kesiliyor. Tekrar onu kullanmak zorunda kalıyorum. Arada çok sıkıştım kredi çektim. Mecburum çünkü, dönmüyor, yoksa icralık olacağız. Bu sefer kredi taksiti eklendi üstüne. Yani biz aslında borcu borçla kapatıyoruz ama sadece o ayı kurtarmış oluyorsunuz. Onun dışından bütün bir yıl borçlu olarak yaşıyorsunuz. Bunun için de ne istediğinizi yiyebiliyorsunuz, ne de istediğinizi giyebiliyorsunuz. Sosyal hayatımız yok. Çünkü sosyal hayat demek para harcamak demek. Yok gidemiyorsunuz. Dediğim gibi asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim."
BAKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına başkanlık yapıyor. Bakan Selçuk'un konuşmasından notlar;

"Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek.

Daha güçlü bir ekonomik görünüme kavuşacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı.

Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.

16 yıllık hükümetlerimiz döneminde işçi ve işverenlerimizin haklarını gözeterek her zaman çözüme kavuşturan taraf olduk. Bu anlamda işçilerimiz de işverenlerimiz de müsterih olsunlar. Komisyon toplantılarıyla haklarını koruyarak, ülkemizin kalınmasına katkıda bulunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum.

Asgari ücret çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapmamızı sağlayan bir uygulamamız. 2018 için uygulanan bekar ve çocuksuz birisi için 1603.12 TL’dir. Vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü kanunla önledik. AGİ’yi ilave yaparak bu durumu düzelttik. AK Parti’nin iktidara gelmeden önce belirlenen son asgari ücret 2002 Temmuz ayına aitti. 184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz.

Komisyonumuzun bu ay tespit edeceği asgari ücret, istihdama, yatırımlara, yani bir bütün olarak tüm ülke ekonomisine yön verecek.

Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, işçilerimizin ve işverenlerimizin taleplerine uygun seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum.

Bu çalışmalar sonunda bir araya geleceğimiz son toplantımızda tüm kesimlerin memnun olduğu bir rakamı açıklayacağımızı da umuyorum. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek asgari ücret tespit çalışmaları için başarılar diliyorum."

Bakan Selçuk'un ardından TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat açıklamalarda bulundu.
TÜRK-İŞ Temsilcisi Irgat'ın konuşmasından notlar;
Bakanlığın çağrısı üzerine 2019 yılında gerçekleşecek asgari ücreti belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Açıkça ifade etmem gerekiyorsa bu çağrı geç yapılmış bir çağrıdır. Başka ülkelerde bir yılda görülen enflasyonun üç dört katının sadece bir ayda gerçekleştiğini görüyoruz. Asgari ücretin yeniden belirlenmesini daha önce sayın bakanımızdan talep ettik. Bunun geçmişte örneği oldu. Krizin yaşandığı 2011 yılında asgari ücret Ocak ve Temmuz olarak belirlenmişti. Ancak ülkede yaşanan o yüksek oranlı enflasyon nedeniyle yılbaşından itibaren belirlenen o günün asgari ücreti; bakanlık yeniden komisyonları toplantıya çağırdı ve asgari ücret ağustos ayından geçerli olmak üzere yeniden belirlendi.
Asgari ücret şu an uygulanan 1603 lira, AGİ dahil olmak üzere bekar bir işçinin. Bu tutar biliyorsunuz geçen yılımızda işveren kesimi ve hükümetimizin oylarıyla belirlenmiş oldu. Biz muhalefet etmiştik TÜRK İŞ olarak. Bu kararla ilgili itirazlarımızın gerekçelerini de paylaşmıştık. Ve haklı çıktık, asgari ücretin yetersizliği herkes tarafından açıkça ifade edilmektedir.
Bu belirlemede işçinin gıda, konut, giyim gibi ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden karşılanması gerektiğini ifade ediyorduk. Ancak geldiğimiz nokta itibariyle günlük 54 liraya bile varmamaktadır. İşçinin geçim şartları dikkate alınmamaktadır.

Haberin Devamı