Gazete Vatan Logo

Son dakika... Arap ülkesinde kaos! İstifa etti

Ürdün'de hükümetin vergileri artırma ve kemer sıkma politikalarının protestosunun 6. gününde ülkenin Başbakanı Hani Mülki istifa etti.

Son dakika... Arap ülkesinde kaos! İstifa etti

Ürdün'deki halk onaylanan yeni vergi yasasına karşi sokaklara döküldü. Mulki'nin Amman'daki ofisi önünde toplanan binlerce gösterici "Mulki bizi iyi dinle, Ürdün halkı diz çökmeyecek" şeklinde slogan attı.Kemer sıkma politikalarına karşı çıkan protestocular Başbakan Hani Mulki'nin istifasını ve hükümetini azledilmesini istiyordu. Ürdün Kralı Abdullah, Başbakan Hani Mulki'nin istifasını istedi. Başbakan Mulki istifa mektubunu imzaladı.

Kral, yeni hükümet için Rezzaz'ı görevlendirdi

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kral Abdullah, Mulki'nin istifasının ardından Ömer er-Rezzaz'ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Rezzaz, Mulki hükümetinde Eğitim Bakanı olarak görev yapıyordu.

Ne olmuştu?

Bakanlar Kurulu 21 Mayıs'ta tartışmalı vergi yasasını onaylamış ve yasa onaylanması için parlamentonun birinci kanadı Temsilciler Meclisine sevk edilmişti.

Ürdün'de bir yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentonun Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan iki kanadında da tartışılıp onaylanması gerekiyor. Kraliyet kararnamesi çıkması için daha sonra Kral'a sevk edilen yasa, resmi gazetede yayınlanmasından bir ay sonra da yürürlüğe giriyor.

Haberin Devamı

Ülkede IMF'nin diktesi olarak görülen "gelir vergisi kanun tasarısının onaylanması" birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Kral Abdullah da ülkede tepkilere ve gösterilere neden olan vergi yasası konusunda, hükümeti ve meclisi uzlaşmaya çağırmıştı.