Gazete Vatan Logo

Son anket açıklandı! Kürtlerin sandıktaki seçimi...

16 Nisan referandum günü çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor. Evet ve Hayır kampanyaları başladı bile. Hükümet yaptırdığı anketlerle halkın nabzını ölçüyor. En çok merak edilenlerden biri de Kürt halkının oyunun rengi. Hüseyin Gülerce bugünkü köşesinde sebepleriyle beraber yazdı...

Son anket açıklandı! Kürtlerin sandıktaki seçimi...

AK Parti'nin elindeki son ankete göre 'Evet'in oranı yüzde 57. Doğu ve Güneydoğu'nun yüzde 60’ı, İç Anadolu'nun yüzde 70'i 'Evet' diyor. Hüseyin Gülerce Star'daki köşesinde yazdı;

Hafta sonunda AK Parti MKYK'da referanduma yönelik anketler masaya yatırıldı. Elbette anketlerin işareti kesin değil. Üstelik sandığa daha 43 gün var. Ancak masaya gelen sonuçlar benim tahminlerime çok yakın: Ülke genelinde 'Evet'in oranı yüzde 57. Doğu ve Güneydoğu'nun yüzde 60’ı, İç Anadolu'nun yüzde 70'i 'Evet' diyor.

Elimizde somut veri olarak 1 Kasım 2015 seçimlerinin sonuçları var. 7 Haziran seçimlerine göre Doğu ve Güneydoğu’da, diğer bölge şehirlerinde HDP’den AK Parti’ye büyük oy kayması oldu. AK Parti 7 Haziran’a göre HDP’den 18 milletvekilliği aldı. 7 Haziran’a kıyasla HDP 1 milyon oy kaybetti ve sadece yüzde 0,5 oy oranı ile barajı aşabildi.7 Haziran’a göre tüm bölgelerde oy kaybına uğrayan HDP, en fazla oy kaybına Doğu Anadolu (%7,31) ve Güneydoğu Anadolu’da (%6,13) uğradı.

Bunun sebepleri bellidir. “Çözüm süreci”nden umutlanan, demokrasi içinde ve bir arada yaşama zemininde, huzur ve istikrar bekleyen bölge halkını, HDP sükûtu hayale uğratmıştır.

Haberin Devamı



Suruç katliamı ve Ceylanpınar'da iki polisin şehit edilmesinden sonra HDP, PKK'yla ve Kandil'le arasına mesafe koymadı. Kuzey Suriye’de yaşananları “öz yönetim” için fırsat sandı, ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin kendilerini sonuna kadar koruyacağını, destekleyeceğini hesap etti. Hendekler kazdı, çukurlarda, menfezlerde, el yapımı patlayıcılarda çözüm aradı.

Gariban insanları evlerinden, yurtlarından etti. Bu da kendisine demokratik çözüm umudu ile oy veren başta dindar, muhafazakâr Kürt seçmenlerini ürküttü, kızdırdı.

Devletin bölgedeki gücü zaafa uğradığında neler olabileceğini Kürt vatandaşlarımız gördü. Kar kış demeden teröristlerle yapılan mücadelede devlet varlığını, gücünü herkese gösterdi.

Hali vakti yerinde olan, çatışma ve terör ortamında kaybedeceği çok şey olan, artık devletin şefkatli elini iliklerine kadar hissedenler, 1 Kasım’da HDP’yi terk etmeye başlamıştı. Şimdi neden ‘Hayır’ deyip istikrarsızlığa davetiye çıkarsınlar? Şunu da unutmamalıyız; makul büyük Kürt çoğunluğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı baştan beri çok seviyor. Erdoğan’ın da Allah için onları yürekten sevdiğini biliyorlar. Cumhuriyet tarihinin gördüğü en büyük Kürt dostu lider Erdoğan’dır. 16 Nisan’da, 1 Kasım’ın devamı var: Kürt seçmenler sandıkları gümbür gümbür ‘Evet’ ile dolduracak…

Haberin Devamı