Gazete Vatan Logo

ABD vazgeçmiyor! Son sözü söyleyecek olan...

ABD'de temaslarda bulunan Akar, Fidan ve Kalın'ın görüşmeleri ABD'yi teröre destekten alıkoyamadı. ABD'ye operasyonlar sürecek mesajı verildi.

ABD vazgeçmiyor! Son sözü söyleyecek olan...

ABD, Türkiye’ye karşı Suriye PKK’sını destekleme politikasından vazgeçmeye niyetli görünmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta Donald Trump’ı ziyareti öncesi Washington’a giden Hulusi Akar, İbrahim Kalın ve Hakan Fidan, Beyaz Saray yönetiminden olumsuz sinyaller aldı. Erdoğan-Trump zirvesinde görüşülecek temel konular üzerinde hem zemin yoklamak hem de uzlaşma sağlamak için muhataplarıyla toplantı üstüne toplantı yapan Türk heyetinin yoğun çabası, Pentagon’u terör örgütüne destekten vazgeçirmeye yetmedi.

Beyaz Saray’ın uzlaşmaz tutumunu gören heyet, ABD’li yetkililere şu net mesajı verdi: PKK/PYD/YPG’nin varlığına sınırda hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek ve terör örgütüne karşı operasyonlar sürecek... Gelinen noktada nihai karar liderlere kaldı.

BAŞDÖNDÜRÜCÜ TRAFİK

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Beyaz Saray’da dün Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki ABD heyetiyle biraraya geldi. Bu kritik zirve öncesi Akar, mevkidaşı Joseph Dunford ile görüşürken, Fidan da CIA Başkanı Mike Pompeo ile temasta bulundu. Bu sırada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile telefonda görüştü. Washington’daki bütün temaslara Amerikan Dışişleri yetkilileri, Pentagon (Savunma Bakanlığı) ve CIA’den temsilciler de yeraldı. McMaster yönetimindeki zirve sırasında Akar, Fidan ve Kalın’ın ABD Başkanı Trump’la da kısa bir süre biraraya geldiği iddia edildi. Başta PKK/PYD olmak üzere Suriye ve Irak’taki terör örgütlerinin gündeme geldiği görüşmelerde, DEAŞ’ın elindeki Rakka’ya yönelik operasyon da ele alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajları, Washington’daki tüm temaslarda ABD’lilere net olarak iletildi. DEAŞ’a karşı Rakka operasyonunun PYD’siz yapılması, harekâta TSK destekli ÖSO ve Arap savaşçıların katılması, Suriye kuzeyi ve Sincar’ın PKK/PYD’den temizlenmesi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinden terörist unsurların ayıklanması gibi talepler Türk heyetin temel gündemini oluşturdu. Teröristlere yönelik askeri desteklerden duyulan rahatsızlık da üst düzeyde bir kez daha vurgulandı. Bu silahların Türkiye’ye karşı kullanıldığı bir kez daha kanıtlanıyla aktarıldı. Yine Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin Astana’da alınan kararın ayrıntıları da paylaşıldı.

Haberin Devamı

ABD ISRAR EDİYOR

Edinilen bilgiye göre Türkiye, Suriye ve Irak’taki hassasiyetlerine karşı ABD’den gerekli duyarlılığı göremedi. Akar, Fidan ve Kalın, Amerikalıların uzlaşmaz tutumu nedeniyle görüşmelerde somut bir ilerleme kaydedemedi. Sorunun çözümüne ilişkin son söz liderlere bırakıldı. ABD’nin uzun yıllara yayılan planlarının bir günde değişmesinin zaten beklenmediğini belirten kaynaklar, bununla birlikte bu görüşmelerin Türkiye’nin atacağı olası adımlar öncesi diplomatik tüm kanalları kullanmış olması bakımından önemine işaret etti. Kaynaklar her şeye rağmen yürütülen müzakerelerin, TSK’nın terör örgütlerine karşı yürüteceği operasyonlar için Ankara’nın elini güçlendirdiğine vurgu yapıyor. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı