Gazete Vatan Logo

ABD'den Kudüs açıklaması! Rafa kaldırılıyor...

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında İsrail'deki Amerikan büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacağı sık sık ifade edilmiş olsa da yeni yönetimin bu tartışmalı konuyu rafa kaldırmaya niyetli olduğu görülüyor.

ABD'den Kudüs açıklaması! Rafa kaldırılıyor...

Trump'ın basın sekreteri Sean Spicer'ın Pazar günü yaptığı açıklamada, Arap dünyasını öfkelendirecek böyle bir aksiyonu gerçekleştirmek için uygun bir zaman olmadığı dile getirildi.

"HENÜZ BÖYLE BİR KARAR YOK!"

Spicer bir e-posta mesajında, "Bu konuyu tartışmaya başlamak için bile gereken sürecin daha en başındayız" dedi ve Pazartesi günü de "Böyle bir karar yok" açıklaması yaptı.

İsrail'de bazı medya organları ve işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler kurulmasını destekleyen gruplar bu açıklamaları, bölgesel istikrarı derinden sarsacak olsa bile,

çok arzuladıkları karar için temasların başladığı yolunda yorumlamayı tercih ettiler.

Ancak İsrail yetkilileri, Pazar günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Trump arasında yapılan 30 dakikalık telefon görüşmesinde bu konuya hemen hemen hiç değinilmediğini söylediler.

İsrail, Kudüs'ü ebedi ve bölünmez başkenti olarak kabul ettiği için tüm ülkelerin büyükelçiliklerini bu kentte görmek istiyor.

Ancak Filistinliler de bağımsız bir Filistin devleti kurulduğunda Kudüs'ün kendi başkenti olmasını istiyorlar. Kudüs'ün nihai statüsünün iki taraf arasında doğrudan görüşmelerle belirleneceği kararlaştırılmıştı. Halen Kudüs'te hiçbir yabancı ülkenin büyükelçiliği yok.

Haberin Devamı

Kosta Rika ve El Salvador da bir kaç yıl önce burada bulunan temsilciliklerini Tel Aviv'e taşıdılar.