Gazete Vatan Logo

Son dakika! ABD Başkanı Donald Trump, 'Vatana İhanet'ten tutuklama istedi

Ukrayna skandalıyla hakkında azil işlemi başlatılan ABD Başkanı, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Adam Schiff'in tutuklanması çağrısında bulundu.

Son dakika! ABD Başkanı Donald Trump, 'Vatana İhanet'ten tutuklama istedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın 25 Temmuz'da Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'le yaptığı görüşmenin yarattığı deprem büyüyor. Bir CIA görevlisinin şikayetiyle ortaya çıkan görüşmenin dökümünde, Trump'ın Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy'den gelecek yılki başkanlık seçimlerindeki olası rakibi Joe Biden'ın oğlu hakkındaki yolsuzluk iddialarına yeniden bakılmasını istediği ortaya çıkmıştı. Biden'ların herhangi bir yolsuzluğa karıştığına dair kanıt bulunmuyor.

Muhalefetteki Demokrat Parti'nin hakkında resmen azil işlemi başlattığı Trump ise, bugün karşı bir hamleyle yanıt verdi. ABD lideri, CIA ajanını korumak için her şeyi yapacaklarını söyleyen Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Adam Schiff'in tutuklanmasını istedi. Trump'ın Schiff'e yönelttiği suçlama ise, vatana ihanet.
Peş peşe Twitter mesajları paylaşan Başkan Trump, Demokrat Parti'li siyasetçinin sahte ve berbat yasa dışı açıklamalar yaptığını söyledi. Kongre üyesi olan Demokrat Parti'li Schiff, skandalla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "İddiaları çok rahatsız edici buldum. Aynı zamanda çok inanılır da buldum. Bu cesur bireyin yaptığı şey ciddi bir usülsüzlüğü ortaya çıkarttı. Seni korumak için elimizden geleni yapacağız"

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Adam Schiff

TRUMP'IN 'AZİL SÜRECİ' NASIL BAŞLADI?

Cumhuriyetçi Parti'den aday olup 2016'nın kasım ayında başkan seçilen Donald Trump, ABD kamuoyunda en fazla azil tartışmasına konu olan Amerikan başkanlarından biri oldu. Trump hakkındaki ilk azil talepleri, 2017'nin ocak ayında başlayan başkanlığının ilk aylarında gündeme geldi.

Aralık 2017'de Demokrat Partililer, ABD başkanının yabancı ülkelerden ödeme almasını yasaklayan anayasa maddesini ihlal ettiği, 2016 başkanlık seçiminde Rusya ile gizli anlaşma içinde olduğu, gizli anlaşmanın soruşturulmasını engellediği ve neonazizm ile nefret suçlarıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla azil sürecini başlatma girişiminde bulundu.

ABD Kongresi'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'da o dönemde Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada başarılı olamadı.

Haberin Devamı

Trump'ın adaleti engellediği, başka ülkelerin yönetimleriyle ilişkileri gibi suçlamalarla sonraki yıllarda da azil tartışmaları devam etti.

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in geçen yıl mahkemede ABD Başkanı aleyhine ifade vermesiyle azil tartışmaları alevlendi. Başkan'ın geçmişte ilişki yaşadığı iki kadına seçim döneminde "sus payı" olarak ödeme yaptığı ve bu parayı seçim kampanyasında toplanan bağışlardan verdiği iddiası, Trump'ın seçim kampanyası kurallarını ihlal ettiği ve dolayısıyla yargılanabileceği tezini gündeme taşıdı. Ancak yasal azil süreci yine ilerlemedi.

SON OLAY ZELENSKIY GÖRÜŞMESİ

Son olarak Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile 25 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesinde, Zelenskiy'den, Demokrat Parti'nin başkan adayı olması ihtimali bulunan Biden'in oğlunu soruşturmalarını istediği öne sürüldü.

ABD basını, Trump'ın Ukrayna liderine sadece Biden ve ailesini soruştururlarsa yardım edeceğini şart koştuğunu iddia etti. Trump ise Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımın telefon görüşmesinden önce askıya alındığını söyledi ve telefon görüşmesinin dökümlerini yayımlattı.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, telefon görüşmesinde Trump'ın, ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiğini belirterek, ABD Başkanı hakkında resmi azil soruşturması sürecine başladıklarını 24 Eylül'de duyurdu.

AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

ABD Anayasası, başkanın yargılanması ve suçlu bulunursa görevden alınmasına izin veriyor. Ancak bugüne kadar ülke tarihinde hiçbir başkan bu şekilde görevinden alınmadı.

Anayasaya göre, "vatana ihanet, rüşvet ve diğer büyük suç ile kusurlu davranışları sergileyen" başkan yargılanabiliyor. Bu süreç için ilk adımda en az bir Temsilciler Meclisi üyesi Adalet Komitesine başvuru yapıyor. Başvuru komitede kabul edilirse komisyonda hazırlanan taslak Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunuluyor.

Haberin Devamı

Dava taslağının, Temsilciler Meclisi üyelerinin çoğunluğunun oyunu alması gerekiyor. Burada salt çoğunluğun kabul oyu vermesi durumunda süreç Senato'ya geçiyor.

Bu süreçte Senato üyeleri jüri görevini, Yüksek Mahkeme Başkanı yargı sürecinin başkanlığını,Temsilciler Meclisindeki bir grup milletvekili de savcılık görevini yerine getiriyor. Yargılanan başkanın ise savunma avukatı bulunuyor.

Yargılama sürecinin sonucunda Senato'da oylama yapılıyor. Bu oylamada 100 sandalyeli Senato'nun üçte ikisinin (en az 67 üyenin) yargılanan ABD başkanını suçlu bulması durumunda başkan görevinden azlediliyor. Azille birlikte başkanın yerine başkan yardımcısı görevi devralıyor.

AZİL SÜRECİNE GİREN İLK BAŞKAN ANDREW JOHNSON

ABD tarihinde görevinden uzaklaştırarak yargılanması gündeme gelen ilk devlet başkanı 1865-1869 tarihlerinde bu görevi yürüten Andrew Johnson oldu.

Demokrat Partili Johnson, Amerika iç savaşının ardından Cumhuriyetçi Savaş Bakanı Edwin Shanton'ı görevden aldı. Temsilciler Meclisi ise Johnson'ın bu davranışını "federal yasaların ihlali" olarak niteledi ve olayı Senato'ya taşıdı.

Johnson'ın görevinden uzaklaştırılması için o dönem 36 senatörün devlet başkanının suçlu olduğuna dair oy vermesi gerekiyordu, ancak bu sayı 35'te kaldı ve Johnson görevine devam etti.

CLİNTON AZİL SÜRECİNDE İKİNCİ BAŞKAN

1998'de Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile ilişkisi ortaya çıkan ABD Başkanı Bill Clinton, başkanlık yeminine rağmen yalan söylediği ve adaleti engellediği suçlamasıyla azil sürecine maruz kaldı.

O dönem Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Clinton için azil sürecini başlattı. Ancak Senato'da azil için gereken üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için Clinton görevine devam etti.

AZİL SÜRECİNDE İSTİFA ETTİ

Ülke tarihindeki bir başka azil olayı ise 1970'lerde gündeme gelmişti. Watergate skandalının ortaya çıkmasıyla dönemin Cumhuriyetçi Başkanı Richard Nixon hakkında "Demokratları sabote ettiği, yargıyı yanılttığı, delil kararttığı" iddialarıyla yargı süreci başladı.

Nixon, azledilmesi ihtimali artında yargı süreci devam ederken istifa etti.