Gazete Vatan Logo

ABD askeri konuşlanıyor! Teröristlerle...

ABD'de PYD belirsizliği sürüyor. Trump'ın başkanlığı DAEŞ'e karşı işbirliklerini güçlendirse de ABD askerlerinin nereye konuşlandıracağı merak uyandırıyor.

ABD askeri konuşlanıyor! Teröristlerle...

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması ile Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da DEAŞ’e karşı ABD’nin kara gücü kullanma ihtimali ağırlık kazanıyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel’in Suriye’ye ilişkin daha fazla asker talebi de bu çerçevede yorumlandı. Eğer plan hayata geçerse ABD askerlerinin ülkede nereye konuşlanacağı soru işareti doğuruyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral (USCENTCOM) Joseph Votel, Suriye'de DEAŞ ile mücadelenin hızlandırılması için daha fazla askere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Açıklamanın, Pentagon'un DEAŞ ile mücadelede yeni bir raporun hazırlandığı ve gelecek hafta ABD başkanı Donald Trump'a sunulacağının ortaya çıkmasından hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Orgeneral Joseph Votel'in Suriye'de DEAŞ ile mücadelenin hızlandırılması için “Daha büyük bir yükü omuzlamamız söz konusu olabilir. Trump göreve geldikten kısa bir süre sonra Pentagon'dan DEAŞ'a yönelik operasyonların hızlandırılması konusunda bir rapor hazırlama talimatı vermişti. Pentagon'dan önceki gün yapılan açıklamada, raporun dışişleri ve istihbarat girdileri de kullanılarak hazırlandığı belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ İLE AYNI ALANDA

Haberin Devamı

ABD'nin halihazırda Suriye'de 500 civarında özel kuvvet askeri bulunuyor. Amerikan medyasında geçen hafta ABD'nin Suriye'ye konvansiyonel kara gücü göndermesine yönelik iddialar ortaya atılmıştı. Yeni planda özel kuvvetler yerine konvansiyonel askere güçlerin sahada yer alması güçlü ihtimal olarak değerlendirilirken, bu güçlerin nerede konuşlandırılacağı ve nasıl bir güç yapısına sahip olacağı büyük soru işaretlerinden biri. Suriye'de konuşlu ABD özel kuvvetine mensup askerler terör örgütü PKK/PYD bölgesinde görev yapıyorlar. Uzmanlar, olası yeni plan çerçevesinde Suriye'ye gelecek ABD'ye ait konvansiyonel askeri gücün de aynı bölgeye konuşlanacağı yorumunda bulunuyor.