Gazete Vatan Logo

Son Dakika! 5 Ocak 2020 Sigara fiyatlarına zam gelecek mi? | Resmi Gazete'de yayımlandı!

2020 Sigara zammına dair geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Resmi Gazete'de karar yayınladı. Peki 2020'de Sigara fiyatlarına zam gelecek mi? İşte 5 Ocak Sigara zammı ile ilgili gelişmeler…

Son Dakika! 5 Ocak 2020 Sigara fiyatlarına zam gelecek mi? | Resmi Gazete'de yayımlandı!

2020'de Sigara fiyatlarına zam gelecek mi? soruları vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Yılbaşından önce sosyal medyada yayınlanan iddialara göre 5 Ocak 2020 itibariyle sigara fiyatlarında büyük artış olacağı konuşuluyordu. 2020 Sigara zammı Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte 5 Ocak Sigara zammı ile ilgili son dakika gelişmesi…

2020 SİGARA ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Alkollü içki ve sigaradaki enflasyon oranındaki otomatik vergi artışı bu yıl ocak-haziran döneminde uygulanmayacak. Söz konusu Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

2020 SİGARA ZAMMI KARARI RESMİ GAZETE'DE

Alkol ve tütün ürünlerine ÖTV kanununun 12. maddesi gereği ÜFE oranındaki otomatik vergi zammı, 2020 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmayacak. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararında, ÖTV kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası hükmünün, ÖTV (III) sayılı listenin; içecekler, alkol ve tütün ürünlerinden alınacak maktu ÖTV tutar ve oranlarını belirleyen (A) ve (B) cetvellerinde yer alan malların asgari maktu vergi tutarları hakkında 2020 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmayacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

ÖTV kanununun 12. maddesinin 3. fıkrasında; "(III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, Ocak ve Temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılır. Cumhurbaşkanı, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkilidir" hükmü yer alıyor.

SİGARA PAKETLERİNDE YENİ DÖNEM

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle sigara başta olmak üzere tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına geçildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, yarından itibaren artık eski paketlerle tütün mamulleri üretilmeyecek. 5 Ocak 2020'den itibaren ise sadece yeni standart paketlerin satışı yapılabilecek ve piyasada eski tip paket bulunmayacak. 5 Ocak'a kadar yeni paketlerle üretim yapılacağı gibi mevcut paketlerin piyasadaki satışı devam edecek.

Haberin Devamı

Yarından itibaren başlayacak olan düz ve standart paket uygulamasıyla paketlerin çeşitli renklerinden ve grafik tasarımlarından kaynaklanan çekiciliğinin ve yanıltıcı özelliğinin ortadan kaldırılması, sağlık uyarıları mesajlarının caydırıcı etkisinin artırılması hedefleniyor.