Gazete Vatan Logo

Son dakika... 'Kürtler ABD'ye güvenmenin bedelini ağır ödeyecek!'

ABD'den bomba son dakika haberi: ABD’nin Obama dönemindeki Suriye büyükelçisi ve ABD'nin son Suriye büyükelçisi olan Robert Ford, Suriyeli Kürtler için "ABD’ye güvenmenin bedelini ağır bir şekilde ödeyeceklerini" söyledi. Ford ayrıca, ABD’nin Suriye’de bağımsız bir Kürt devletini desteklemeyeceğini söyledi.

Son dakika... 'Kürtler ABD'ye güvenmenin bedelini ağır ödeyecek!'

Eski Suriye büyükelçisine göre, Suriye hükümeti, İran da dahil olmak üzere müttefikleriyle, eninde sonunda ABD'nin ulus üzerindeki nüfuzunu koruma çabalarının üstesinden gelecek ve Kürtler, Başkan Donald Trump ve yönetiminin yanında bulunmalarının bedelini ödeyecekler.

2011-2014 yılları arasında eski Başkan Barack Obama'nın yönetiminde Suriye'de büyükelçi olarak görev yapan Robert Ford, Pazartesi günü Londra merkezli Arapça yayın yapan gazetesi Asharq Al-Awsat ile yaptığı röportajda Obama, IŞİD grubunu yenilgiye uğratma ve İran'ın bölgedeki dayanaklarını kısıtlamaya çalışma anlamında. Trump yönetimine amacına ulaşması için pek seçenek bırakmadı" diye konuştu.

"SURİYELİLERE YANLIŞ UMUT VERDİK"

Robert Ford, söz konusu Hama ziyaretini gerçekleştirdiği dönemde ülkesinin Suriyelilere yanlış umut verdiğini savundu. Ford, “2013’ün sonunda savaşın rejime ağır geleceğini, muhalefetle bir anlaşma yapmak zorunda kalacaklarını düşündüm. En büyük hatam, İran ve Hizbullah’ın destek için binlerce savaşçı göndermesini öngörememdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ford, 2012 yılında Hama’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı gösterilere katılması hakkında da açıklamalarda bulundu. Eski büyükelçi, o dönem Suriye hükümetinin tepkisini çeken bu adımı hakkında, “Hama’nın kuşatma altında olduğuna dair bilgi aldık ve Suriye ordusu kentin etrafını sardı. Ertesi gün düzenlenecek eylemlerde şiddetin patlak vermesinden endişeliydik. Bir perşembe günü, şiddeti hangi tarafın kışkırttığını görmek için gittim” dedi.

"ESAD KAZANDI"

Ford gazeteye verdiği demeçte ayrıca, Suriye liderinin Batının savaş suçlamalardan kaynaklanan suçlamalardan kaynaklanan herhangi bir suçlama ile yüz yüze gelmeyeceğini öne sürerek "Esad kazandı, yani galibiyetini aldı ya da öyle düşünüyor. Belki 10 yılda tüm ülkeyi geri alacaktır." şeklinde konuştu.