Gazete Vatan Logo

Son dakika... 'Kıyamet kopacak' Bilim insanlarından uyarı!

Bilim insanları açıkladı: Uygarlıkları yok edebilecek kıyamet gibi bir süper yanardağ patlaması düşünüldüğünden daha yakın olabilir.

Son dakika... 'Kıyamet kopacak' Bilim insanlarından uyarı!

Yeni analizlere göre, volkanik bir süper patlama düşünülenden daha yakın olabilir.

Bali'deki Agung Yanardağı'nda son yaşanılan gibi düzenli volkanik patlamalar havaalanlarını kapatmak için yeterli olabilir, ancak bir süper patlama, bildiğimiz şekliyle insanlığı yok etme potansiyeline sahip olacaktır.

En büyük süper patlamalar, bütün kıtaları volkanik külde kaplayacak ve on yıllar boyunca dünya çapında hava koşullarını değiştirecek kapasitededir.

Şimdi, yeni bir araştırma, bu boyutlarda olacak bir sonraki patlamanın düşündüğümüzden daha erken olabileceğini gösteriyor.

Bilim adamları daha önce süper yanardağ patlamalarının her 45.000-714.000 yılda meydana geldiğini tahmin ediyorlardı.

İstatistikçi ve yeni çalışmanın baş yazarı Prof. Jonathan Rougier, son 20.000 yılda süper patlama olmamasının, 'eli kulağında' anlamına gelmediğini de belirterek "Doğa bu kadar düzenli değil" dedi.

Profesör Rougier ayrıca ekledi; "Volkanların, medeniyetimizi düşünülenden daha önce ve daha fazla tehdit ettiğini söyleyebiliriz"

Haberin Devamı

Bu arada zellikle Agung Dağı gibi daha küçük yanardağların patlamasıyla mücadele için daha önemli çevresel zorlukların olduğu da belirtiliyor. Dramatik olmasalar bile bu tür patlamaların hala toplulukları ve ulusları tahrip etme potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Endonezya'da bir ada olan Bali'de bulunan Agung Dağı, 1963'ten sonra ilk kez patladı. Yeniden faaliyete geçen 2 bin metrelik volkanik dağ, bugün havaya büyük bir kül tabakası saldı.

Yetkililer yanardağın püskürttüğü lavların 6 bin metreye kadar yükseldiğini aktardı. Büyük bir patlama tehlikesine karşılık bölgede en üst seviyede alarm durumuna geçildiği bildirildi.

3 bin 31 metre yüksekliğindeki Agung Yanardağı'nda 1963-1964 yılları arasında neredeyse bir yıl süren bir patlama yaşanmış ve yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetmişti. "Ateş çemberi" olarak bilinen tektonik plakaların kesişim noktasında yer alan Endonezya'da, 130 aktif volkan bulunuyor.