Gazete Vatan Logo

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin telefonla görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada Erdoğan ve Putin'in ikili zirve için mutabakata vardığı belirtildi. İletişim Başkanı Altun,"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde iki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı" dedi.

Son dakika...  Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüştü

İdlib'de 33 askerin Esad Rejimi’nin hava saldırısı ile şehit olması ve Türkiye’nin rejime yönelik operasyonunun ardından İletişim Başkanı Fahrettin Altun Ankara’da medya yöneticileri ile buluştu.
Altun’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Suriye krizinde başından beri en mağdur ülke Türkiye. Sürecin başından itibaren çözüm konusunda en güçlü, kararlı ve net adımları atan Türkiye oldu.
Türkiye milli güvenlik sorunundan kaynaklanan “terörü kaynağında kurutmak” ve mülteci sorununu çözmek için “güvenli bölge oluşturulması” için irade gösterdi, adımlar attı. Eğer adımlar atılmasaydı kriz Türkiye’ye sıçramış olacaktı, gündelik hayatlarımız büyük ölçüde tarumar olacaktı.
Süreç boyunca uluslararası kamuoyundan yeterli desteği görmedik. Aksine zaman zaman bizden değil, terörden yana tavır takınıldığını gördük.
Batılı ülkeler Suriye krizine “bize mülteci gelmesin, bize yabancı savaşçı gelmesin” perspektifi ile baktı.
Bugün itibariyle terör sorunu varlığını devam ettiriyor. Mülteci sorunu ise adım atılmadığı için ertelenmiştir.
33 askerin şehit olduğu saldırıdan birinci derecede Esad rejimi sorumludur. Rusya ise gerek ikili ilişkilerimiz çerçevesinde gerek Astana ve Soçi mutabakatları kapsamında rejimin saldırılarını durdurmalı, engel olmalıydı.
Rejim hedefleri, Türkiye Cumhuriyeti açısından meşru hedeftir.
10 Şubat 2020’den bu yana TSK’nın düzenlediği operasyonlar kapsamında;
2038 Rejim askeri etkisiz hale getirildi.
48 Tank, 29 zırhlı araç, 53 obüs, 27 askeri araç, 9 mühhimat deposu kullanılamaz hale getirildi.
TSK’nın Suriye sahasındaki tüm faaliyetleri TBMM’nin verdiği yetki temeli ve yetki kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İdlib Türkiye açısından hem milli güvenlik meselesi hem de insani boyutu ile hayati meseledir.
İdlib düşerse milyonlarca mülteci Türkiye’ye, Avrupa’ya kaçmaya çalışacak. Yeni mültecilere Türkiye’nin yardım etme, kaynak üretme imkanı kalmamıştır.
Esad, ulusulararası toplumun kayıtsızlığından faydalanarak, etnik temizlik yapıyor, insansızlaştırma hayalini gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor. Ruanda, Bosna-Hersek’de yaşananlar karşısında bazı liderler üç maymunu oynamıştı. İdlib için de aynı durum söz konusu.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Türkiye arasında askeri, diplomatik ve güvenlik temsilcilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ile ilgili temel anlaşmalar üzerinde yoğunlaşması halinde bu anlaşmaların uygulanabileceğini söyledi.
Lavrov, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile Moskova'da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İdlib'deki durumla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’de yapılması gereken eylemlere ilişkin anlaşmalara bağlı olduklarını belirten Lavrov, "İdlib’de muhalefetin teröristlerden ayrılması, İdlib’den Suriye ordusu pozisyonlarına ve Rusya’nın hava üssüne ateş açılmaması için bölgenin içindeki hattın silahsızlandırılması, bu bölge üzerindeki otoyolların güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bu, Türk ortaklarımızla ortak hedef olarak kalmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
İdlib’de rejimin saldırısı sonucu 33 Türk askerinin şehit olmasına da değinen Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığının konuyla ilgili yaptığı açıklamayı anımsattı.
Lavrov, "Rusya Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 12 gözlem noktasının oluşturulmasıyla ilgili anlaşmaların uygulanması çerçevesinde, Rus ve Türk askerleri arasında sahada her gün anlık temasların sürdüğünü teyit etti. Türk askeri yetkililer, her gün, hatta gün içerisinde birkaç kez Suriye’de Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin Türk askerlerini İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bulundukları yerle ilgili bilgilendiriyor. Bu koordinatlar, doğal olarak Türk askerlerinin tam güvenliğini sağlamak için teröristlerin saldırılarına karşılık veren Suriye ordusuna iletiliyor." dedi.
Lavrov, Türk askeri birliklerinin önceden Rus tarafına bildirilen koordinatların dışında bulunduğunu ileri sürdü.
Türk askerine yönelik saldırıdan sonra Suriye rejiminden askeri eylemleri durdurmasını, yaralanan ve ölen Türk askerlerinin güvenli şekilde tahliyesini sağlamasını istediklerini kaydeden Lavrov, "Sorunun nedeni, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'yle bu anlaşmaların pratikte ne şekilde uygulandığıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Rus ve Türk askeri yetkililer arasında anlaşmalar olduğunu ifade eden Lavrov, "Türk askerinin bulundukları yerler ve koordinatların iletilmesiyle ilgili anlaşmalar uygulansaydı bu tür trajediler önlenebilirdi." şeklinde konuştu.
Şehit 33 Türk askeri için taziyelerini ileten Lavrov, "(Ölen askerler için) başsağlığı diliyoruz. İdlib’de gerginliği azaltma sürecini sağlayan Türk askerlerinin güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Askeri yetkililerimiz, sahada bu yönde çalışmalara devam etmeye hazır." dedi.
Türkiye’nin olayla ilgili NATO’ya başvurmasına ilişkin de Lavrov, Suriye'de olup bitenlerin NATO üyeleri arasındaki ilişkileri koordine eden Washington Anlaşması'nda öngörülen herhangi bir durumla ilgili olmadığını savundu.
Astana formatı kapsamında taraflar arasında diyaloğun her zaman sürdürülebileceğini söyleyen Lavrov, sabah saatlerinde Putin ile Erdoğan’ın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumla ilgili detaylı telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.
Lavrov, iki gündür Ankara’da görüşmelerde bulunan Rus ve Türk heyetlerine değinerek, "Rus ve Türk heyetleri, bugün çalışmaları devam ettirme konusunda anlaştı. Bu yüzden Astana formatı kapsamında çözülmeyecek sorunlardan bahsedemeyiz. Ülkelerimizin askeri, diplomatik ve güvenlik temsilcileri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ile ilgili temel anlaşmalar üzerinde yoğunlaşırsa, bu anlaşmalar uygulanabilir." diye konuştu.

Haberin Devamı