Gazete Vatan Logo

Son dakika... 'ABD, İngiltere ve Fransa katliam yaptı!'

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre, ABD'nin başını çektiği koalisyon terör örgütü IŞİD'i sözde başkenti Rakka'dan çıkarma operasyonunda yüzlerce sivilin ölümüne ve büyük tahribata yol açtı.

Son dakika... 'ABD, İngiltere ve Fransa katliam yaptı!'

GAZETEVATAN.COM

Af Örgütü Uluslararası Kriz Tepki Danışmanı Donatella Rovera, "Saldırılarda çok sayıda sivil öldürüldüğünde, bir şeyler açıkça yanlıştır ve bu trajediyi daha kötü hale getirir. Olaylar aylar sonra da araştırılmamıştır. Kurbanlar adaleti hak ediyor" dedi.

Koalisyonun çelişen açıklamalarında, İngiltere ve Fransa'nın da dahil olduğu ABD ve müttefiklerinin, IŞİD'i tam olarak hedef aldıkları ve şehrin büyük bölümlerini tahrip eden dört aylık kuşatma sırasında çok az can kaybına yol açtığı iddia ediliyor.

Rovera açıklamasında, koalisyonun IŞİD'i tam olarak hedef aldığını iddia ederken az sayıdaki sivil zayiatını incelemeye karşı çıktığını söyledi.

"Vietnam savaşının sona ermesinden beri Rakka'da daha fazla topçu mermisinin fırlatıldığını" söyleyen üst düzey bir ABD askeri yetkilisinden de alıntı yaptı.

'İNGİLTERE KATLİAMI İTİRAF ETSİN'

Uluslararası Af Örgütü İngiltere direktörü Kate Allen, İngiltere'nin "bu katliamdaki rolünü itiraf etmesi gerektiğini" iddia etti.

Allen şunları söyledi: “Rakka'daki siviller, IŞİD'in ellerinde acımasızca çile çekti, ancak koalisyonun orantısız hava saldırıları sebebiyle tehlikeye atıldılar" dedi.

Haberin Devamı

Koalisyonun Rakka'daki operasyonları yüzlerce, binlerce sivilin ölümüne neden olduğunu belirten Allene İngiltere'nin bu katliamdaki rolünü açığa çıkarması gerektiğini savundu.

Allen açıklamasında, "200'den fazla hava saldırısı gerçekleştirilen Rakka'da İngiltere, hedeflemenin uygun olduğunu ve ABD ile diğer müttefiklerle ortak operasyonlarında sivil kayıplardan kaçınmak için gerekli tedbirleri aldığını gösterebilmeli." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Allen Savunma Bakanlığı (MoD)'nı "hiçbir delilin olmadığı bir mantrayı tekrarlamak” yerine, "Rakka saldırıları hakkında doğru verileri yayınlamaya" çağırdı.

Açıklamadan sonra koalisyon sözcüsü ABD Ordusu Albayı Sean Ryan, Allen'ı "İngiltere'nin huzurunu kaçırmaması"nı söyledi ve "herhangi bir yasa, norm veya insani kaygıya uymayan bir düşmanla nasıl savaştıklarını" görmek için Suriye'ye davet etti. .

Haberin Devamı

Ryan ayrıca, “Sivil halkın zarar görmesini en aza indirirken, IŞİD'yi etkin bir şekilde yok etmek için herhangi bir saldırıdan önce koalisyonun nasıl yoğun çaba ve istihbarat topladığına tanık olabilir" dedi.