Gazete Vatan Logo

Son dakika... Onayladı! 'ABD bize savaş açtı'

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen teknolojik ürünlere 50 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulanması kararını onayladı.

Son dakika... Onayladı! 'ABD bize savaş açtı'

ABD Başkanı Donald Trump, 50 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini duyurmuştu. Gelen son dakika haberlerine göre, Trump, Çin'den ithal edilen teknolojik ürünlere 50 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulanması kararını onayladı.

Trump, bu yeni gümrük vergisinin 'endüstriyel açıdan önemli teknolojileri' kapsayacağını söyleyip 'fikri mülkiyet hırsızlığıyla' mücadele vurgusu yaptı.

Çin'in buna karşılık misilleme yapması halinde ise ek gümrük vergileri getireceği uyarısı yapan Trump "ABD, adil olmayan ekonomik uygulamalarla teknolojisini ve fikri mülkiyetini kaybetmeye daha fazla tahammül etmeyecek" dedi.

Vergilerin toplanmasına 6 Temmuz'dan itibaren başlanacak.

ÇİN: ÖNCEKİ MÜZAKERELERİN SONUÇLARI GEÇERSİZ OLACAK

Öte yandan Trump'ın bu kararına Çin'den hemen yanıt geldi. Çin Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yer verilen açıklamada "Çin ticaret savaşına girmek istemiyor ama Birleşik Devletler'in her iki tarafa da zarar verecek ve ileriyi göremeyen yaklaşımı yüzünden Çin'in buna karşı çıkmaktan başka bir seçeneği kalmamıştır" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu kararın her ülkenin çıkarına olduğunu ve dünya ticaret düzenini bozacağını vurgulayan Bakanlık "Aynı ölçek ve güçte gümrük vergisi önlemlerini derhal hayata geçireceğiz. Taraflar arasında yürütülen müzakerelerden çıkan sonuçların tamamı geçersiz olacaktır." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı