Gazete Vatan Logo

Son çare BM’de çıkacak adımlar

Yakılan köylerinden kurtulmayı başaran Arakanlı Müslümanlar’ın dramı mülteci kampında da sürüyor.

Son çare BM’de çıkacak adımlar

Bangladeş’teki Inter Seector Coordination Grubu’nun raporuna göre yiyecek sırasında yaşanan izdihamda 1’i kadın 2’si çocuk olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti. 400 bini aşkın Arakan Müslüman’ı Myanmar’daki katliamdan kaçarak Bangladeş sınırına ulaşırken, zorluklarla dolu yolculuğun yanı sıra sınırın ardında da açlık ve barınma sorunlarıyla karşı karşıya. Dün New York’ta başlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Arakanlılar’ın yaşadıklarına çözüm bulması açısından kritik önem taşıyor. Toplantıdan bir gün önce BM’den ‘son şans’ uyarısı gelmiş, Genel Sekreter Antonio Guterres, Myanmar lideri Suu Kyi hakkında, “Ülkenin liderinin durumu zapt etmesi, tersine çevirmesini bekliyorum. Bunu yapmak için son bir şansı var” ifadelerini kullanmıştı.

Bir de onları sorumlu tuttu

Facebook hesabından haftasonu açıklamalarda bulunan Myanmar Genelkurmay Başkanı ise yüzbinlerce Arakanlı Müslüman’ın komşu Bangladeş’e kaçmasına neden olan şiddet olaylarından Arakanlılar’ı sorumlu tuttu. Bengalliler konusu ulusal bir mesele ve biz gerçeği tesis etmek için birleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Açıklamasında Arakanlı militanları ‘aşırıcı Bengalliler’ olarak tanımlayan ve ordunun 25 Ağustos’ta militanlarla yaşanan 93 adet çatışma sonrası harekete geçtiğini söyleyen Myanmarlı komutan, ‘şiddet olaylarının Arakan vilayetinde bir üs kurma amacıyla yapılmış organize bir girişim’ olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Geri dönemeyebilirler

Myanmar hükümeti sınırı geçerek Bangladeş’e sığınan Arakanlılar’ı ülkeye geri almayabileceğinin işaretini verdi. Hükümetin Enformasyon Komitesi’nden dün yapılan açıklamada “Köylerini terk edip başka bir ülkeye sığınanlar, saldırılara karıştıkları için tutuklanmaktan korkanlar. Sakinler ikaçmayan köylere yasal koruma sağlanacak” dendi. Daha önce de ‘teröristlerle bağlantısı olmadığını kanıtlayan’ Arakanlı Müslümanlar’a hükümetin barınma yardımı yapacağı belirtilmişti. Myanmar’ın nüfusunun yüzde 90’ınını Budistler oluşturuyor. Arakan vilayetinin nüfusunun çoğunluğu ise Müslümanlardan oluşuyor.

Haberin Devamı