Gazete Vatan Logo

Son ankette çarpıcı sonuç!

41 şehirde yapılan anket “Erdoğan ilk turda Köşk'e çıkar” diyor. Kararsızlar ve yurt dışı da eklenince fark iyice açılıyor.

AK Parti'nin, 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptırdığı anketlerde bilinenin aksine CHP'den çok, MHP seçmeninin çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'na tepki gösterdiği ortaya çıktı. Buna göre, MHP seçmenin yüzde 20'si İhsanoğlu'nu desteklemeyecek. Bu seçmen kitlesinin, büyük bölümü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini, kalanı ise sandığa gitmeyeceğini söylüyor. MHP'li seçmen bu tepkisinin sebebini 'CHP ile işbirliği yapılmasına' bağlıyor. CHP'li seçmenler üzerinde yapılan analiz çalışmasına göre ise yüzde 5-6'lık kitle İhsanoğlu'na oy vermeyeceğini dile getiriyor. AK Parti'nin yaptırdığı tüm anketlerde Erdoğan'ın ilk turda seçileceği sonucu çıkıyor. Bu kapsamda, Erdoğan'ın oy oranın yüzde 54 ile 56 bandında yer alıyor. Değerlendirmelere göre sandığa gitme oranı (İhsanoğlu'na yönelik tepkiler sebebiyle) düşük olursa Erdoğan'ın oyu yüzde 60'lara çıkabilir.

Nitekim, MAK Danışmanlık şirketinin 41 ilde 5 bin 400 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre Erdoğan'ın oy oranı yüzde 59... Ankete katılanların yüzde 42'si Erdoğan'a, yüzde 28'i İhsanoğlu'na, yüzde 5'i Demirtaş'a oy vereceğini söyledi. Vatandaşın yüzde 20'si “oy kullanmayacağım” dedi. Kararsızların oranı ise yüzde 5. Kararsız seçmenler seçim sistemine göre dağıtıldığında ve sadece oy verenler üzerinden yeniden bir dağılım yapıldığında Erdoğan'ın aldığı oy yüzde 56'ya kadar yükseliyor. Buna bir de yüzde 4 ila 5 yurt dışı oyları eklendiğinde Erdoğan'ın ilk turda aldığı oy yüzde 58 ila 59'a kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Optimar Araştırma ve Danışmanlık'ın 14-18 Temmuz tarihleri arasında yaptığı son araştırma sonuçlarına göre Erdoğan'ın oy oranı 53.8, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yüzde 38.4, Selahattin Demirtaş'ın ise yüzde 7.8. CHP'lilerin yüzde 84.2'si, MHP'lilerin yüzde 74,9'u İhsanoğlu'na oy verecek. MHP'lilerin yüzde yüzde 6.7'si, CHP'lilerin yüzde 2.8'i, HDP'lilerin yüzde yüzde 7.3'ü Erdoğan'ı destekleyecek. (Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ)