Gazete Vatan Logo

Son anketin sonuçları şaşırttı!

2015 genel seçim sonuçları üzerine araştırma yapan Optimar'ın son anketinden flaş detaylar...

2015 genel seçimleri sonuçları üzerine tahminler yürütülmeye başlanan bugünlerde araştırma şirketleri art arda anketler yapıyor ve bu anketlerden çıkan sonuçlarla 7 Haziran Genel Seçimleri üzerine Ankara'da birtakım olası senaryolar ve seçim stratejileri oluşturuluyor Son olarak Ankara merkezli Optimar Araştırma’nın yaptığı ankete göre Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde AK Parti’ye yüzde 49.1, HDP’ye ise yüzde 7.8 oy tahmini çıktı.

AK PARTİ, MHP VE CHP'NİN SON ANKETE GÖRE OY ORANI

Rudaw'dan İnan Gedik'in haberine göre, Optimar'ın son anketinde, 2011 seçimlerinde yüzde 49.95 oranında oy alan AK Parti'nin oy oranı 49.1 çıktı. Ankete göre CHP'nin oranı ise 26.2, 2011’de 12.9 oy alan MHP’nin oyu yüzde 0.1 düşerek 12.8 olarak belirlendi.

HDP BARAJI AŞAMIYOR

Ankara kulislerinde en çok merak edilen konulardan biri olan HDP'nin alacağı oy oranı ise ankete göre yüzde 7,8 olarak belirlendi. 7 Haziran seçimlerine parti olarak girme kararı alan HDP, bir önceki seçimlerde bağımsız adaylarla girmiş ve 34 milletvekili çıkarmıştı. Optimar’ın son yaptığı anketin sonuçlarına göre HDP yüzde 7.8’de kalıyor ve barajı aşamadığı için milletvekili de çıkaramıyor.

Optimar Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, Rudaw'dan İnan Gedik'e yaptığı açıklamalarda HDP'nin barajı geçip geçemeyeceği tartışmaları, başkanlık sistemi, CHP ve Kılıçdaroğlu'nun Cemaatle ilişkisi, çözüm süreci ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konumu başlıkları üzerinden anketi analiz etti.

Haberin Devamı

"KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜLMESİ İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞART"

Daşdemir'e göre "Demokratikleşme ve Kürt meselesinin çözülmesi için" başkanlık sisteminin getirilmesi şart... Son ankete göre HDP'nin baraj altında kaldığını hatırlatan Daşdemir, HDP’nin Parlamento dışında kalmasını düşünmek bile istemediğini fakat HDP'nin baraj altında kalması durumunda da "oyunun sonucuna itiraz eden bir çocuk durumuna düşmemesi gerektiği"ni ifade etti.

HDP BARAJ DIŞI KALIRSA SOKAKLAR KARIŞIR MI?

Daşdemir HDP'nin baraj dışı kalması durumunda sokakların terörize olacağı konusunun da altını çizdi.

Daşdemir'e göre, HDP'nin baraj altında kalması durumunda "Kürtler’in tek temsilcisi HDP değil."

Haberin Devamı

"KILIÇDAROĞLU CİDDİ ANLAMDA SORGULANIYOR"

CHP'nin anket sonuçlarını analiz eden Daşdemir, Kılıçdaroğlu'nun Baykal’a operasyon yapıp kendisini getiren ekip tarafından belli ölçüde kontrol edildiğini, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi gibi birçok taktiksel hatanın yapılmasında bunların etkili olduğunu ifade etti. Seçimlerin ardından Kılıçdaroğlu'nun ciddi anlamdan sorgulanacağını ileri süren Daşdemir, Kılıçdaroğlu'nun muhalifi Muharrem İnce'nin ciddi bir oy aldğının altını çizerek "Bu Kılıçdaroğlu’nun ciddi anlamda sorgulandığının en bariz göstergesi" dedi.

BAHÇELİ'NİN KONUMUNDA BİR DEĞİŞİM VAR MI?

Seçimlerin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konumunda bir değişiklik olmayacağını ifade eden Daşdemir, Bahçeli'nin seçimlerin hemen öncesinde kongre yapması dolayısıyla seçim sonrasında herhangi bir yenilgiye kongreyi önceden toplayarak partiye hakim olmak istediğini ve partiye hakim olduğu için bir genel başkan adayı da çıkaramadığını, MHP’nin bir baraj sorunu olmadığını ifade etti.

İşte Daşdemir'in yorumlarıyla Optimar anketinin analizi: AK Parti’nin 400 vekil çıkarmasıyla birlikte sistemin de değişmesi bekleniyor. Önceki cumhurbaşkanının “Parlamenter sistemden yanayım” diye açıklaması oldu. AK Parti içinden bazı siyasetçilerin de parlamenter sistemden yana olduklarını ancak bunu çok ifade edemediklerini biliyoruz, duyuyoruz. Net bir durum ortaya çıktığı zaman ne şekilde hareket edeceklerini bekleyip görmek lazım. Demokratikleşme ve Kürt meselesinin çözülmesi için başkanlık sisteminin getirilmesi gerekir.

NASIL BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ...

Haberin Devamı

Nasıl bir başkanlık sistemi olacağı noktasında bir mutabakat yok. “Türk modeli” başkanlık sistemi deniliyor, bununla ilgili tartışmalar devam ediyor. Tüm toplum katmanlarının katılacağı geniş bir tabana yayılmış bir çalışma oluşturulup, nasıl bir başkanlık sistemi olacağına dair tartışma yürütmek ve karar vermek lazım.

"ÖNCE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLATMAK GEREKİYOR"

Haberin Devamı

Başkanlık sistemiyle ilgili daha önce yaptığımız araştırmalarda yüzde 37 oranında bir destek çıkıyordu. Sonraki araştırmalarda ise bu oran yüzde 47’lere çıktı. Ancak nasıl bir başkanlık sistemi konusunda insanların kafasında bir şey yok. Önce başkanlık sistemini anlatmak gerekiyor ardından vatandaşlara bu soruyu sormak gerekiyor.

"DAHA ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANLARINA GÖRE DAHA AÇIK..."

Cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilmesi aslında yarı başkanlık sisteminin fiili olarak yaşamımıza girmiş olması anlamına geliyor. Bunun için Cumhurbaşkanı “Ben seçilmiş cumhurbaşkanıyım” diyerek düşüncelerini açıklıyor. Daha önceki cumhurbaşkanlarına göre daha açık görüşlerini ifade ediyor. Seçilmiş olmanın verdiği güç ve referansla hareket ediyor.

HDP BARAJI AŞACAK MI?

Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre HDP’nin yüzde 7.8 oranında bir oy alıyor ve barajı aşamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’ye bir kredi verilmişti. Barışçı ve kucaklayıcı bir söylem karşılık bulmuştu. Buna devam edebilmiş olsalardı yani 6-7 Ekim olayları olmamış olsaydı, muhtemelen HDP baraja daha yakın olacaktı.

"NAZLI ILICAK GİBİ İSİMLER HDP'YE OY VERECEĞİNİ AÇIKLASA BİLE..."

Toplum kavga istemiyor, barış istiyor. Çözüm sürecini de insanlar bunun için destekliyor. İnsanlar “daha fazla kan akmasın, bir şekilde bu işi çözelim” anlayışı içindeler. Birçok eleştiri getirilse de süreç destekleniyor. Yine de Nazlı Ilıcak gibi isimler HDP’ye oy vereceğini açıklasa bile barajı aşacağına inanmıyorum.

"OYUNUN SONUCUNA İTİRAZ EDEN ÇOCUK..."

HDP’nin Parlamento dışında kalmasını düşünmek bile istemiyorum. Seçimin meşruiyetinin tartışılacağını da düşünmüyorum. En azından oyunun kuralı bu. HDP bu tartışmayı başlatırsa oyunun sonucuna itiraz eden bir çocuk durumuna düşmüş olur. Baraj gerekli mi gereksiz mi o ayrı bir konu ama bu barajın olduğu bir sistemde seçimlere girip ardından seçimin meşruiyetini tartışmak ayrı bir konu.

"KÜRTLERİN TEK TEMSİLCİSİ HDP DEĞİL..."

Ayrıca Kürtler’in tek temsilcisi HDP değil. AK Parti içinde de CHP içinde de kimlikleri saklamayan Kürt milletvekilleri var. AK Parti HDP’ye göre Kürtler’den daha fazla oy aldı ve daha fazla milletvekili çıkardı.

"HDP'NİN BARAJ DIŞI KALDIĞI DURUMDA..."

HDP’nin baraj dışı kaldığı durumda sokaklar ciddi anlamda terörize edilecektir. Çok hoş sonuçlar doğurmayacaktır.

"CHP’DE SORGULAMA"

CHP’nin oyu yüzde 26.2 olarak görünüyor. Kılıçdaroğlu, siyaseti öğrenmeye çalıştı. Milletvekili olarak siyasete girdi şu anda genel başkan. Şu anda ciddi bir kriz içinde.

"KILIÇDAROĞLU KONTROL EDİLİYOR"

Kılıçdaroğlu, Baykal’a operasyon yapıp kendisini getiren ekip tarafından belli ölçüde kontrol ediliyor. Ya da siyaseten medet umduğu, telkinleriyle iktidar olabileceğini düşündüğü çevrelerin açmazı içerisinde. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi gibi birçok taktiksel hatanın yapılmasında bunların etkili olduğunu düşünüyorum.

"KILIÇDAROĞLU CİDDİ ANLAMDA SORGULANIR"

Seçimlerin ardından Kılıçdaroğlu ciddi anlamdan sorgulanır. Seçilmesinin ardından fazla bir zaman geçmemesine karşın muhalifi Muharrem İnce ciddi bir oy aldı. Bu Kılıçdaroğlu’nun ciddi anlamda sorgulandığının en bariz göstergesi. Büyük umutlarla getirdiği ulusalcı kanadın temsilcileri de birer birer istifa etme noktasına geldiler. Bu da ciddi bir kırılma. Partiye sahip olma adına onların gitmesi yeterli olur mu bilmiyorum ama CHP’nin kendisini baştan aşağı sorgulaması gerekiyor.

"CHP KİMLİK PROBLEMİ YAŞIYOR"

Sosyal demokrat mı olacak, liberal sol mu olacak bu noktada ciddi bir kimlik problemi yaşıyor. CHP toplumun yüzde 70’i tarafından negatif bir algıya sahip bu negatif algıyı değiştirmek de çok mümkün değil. Yani CHP’nin adını değiştirmesi lazım ki AK Parti tabanından oy alabilsin.