Gazete Vatan Logo

Son 5 yılın rekoru kırıldı

Bankalar tarafından takibe alınan kredilerin oranı 2010 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Bu şunun işareti sayılır. İnsanlar işlerini kaybediyorlar. Gelirler giderleri karşılayamıyor. Sadece insanlar için değil, şirketler için de böyle. Dolayısıyla aldıkları kredileri ödeyemiyorlar. Bu miktar çok büyükse, sorunlar bankalara yansır. Yeni kredi açamazlar, olay büyür. Ama bugünkü görünüm tehlike göstermiyor" dedi.

'Borçla yaşamak bir yaşam tarzı haline geldi'

Geri ödenmeyip, bankalar tarafından takibe alınan kredilerin oranı 2010'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. 2010'da ödenmeyen kredilerin oranı yüzde 4,13'tü. ardından bu rakam düştü. Ancak geçen sene tekrar artışa geçti. 2015'in ilk altı ayında ödenmeyen kredi oranı yüzde 3,84'e çıktı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Borcu borçla çevirmek, borçla yaşamak bir yaşam tarzı haline geldi. Asgari ödemesini yaparak, tüketici diğer kartları ödüyor. Onların asgarilerini ödeyerek, öbüründen çekiyor. Bu bir kısır döngü içine sokuyordu tüketiciyi. Özellikle kredi kartlarında asgari ödeme miktarının artması ve nakit çekimine sınır gelmesiyle, kredi kartı borçları, tüketici kredisini ödeyemeyenlerin sayısında artış ortaya çıktı" dedi.

Haberin Devamı

Mahfi Eğilmez, "Bankaların verdikleri kredilerin dönüşlerinde sıkıntıların ortaya çıkması her zaman bir tehlikedir. Buna göre önlem almak lazım" dedi.

Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu, BDDK verilerine göre, ödenmeyen borç KOBİ ve tüketici kredileriyle, kredi kartlarında daha fazla.