Gazete Vatan Logo

Son 5 yıldır hiç kaybettirmediler

Borsa İstanbul’da ‘istikrar’lı hisseleri takip eden uzun soluklu yatırımcıların getiri hanesi artı yazmaya devam ediyor. Son 5 yıllık dönemde öyle hisseler var ki yatırımcısının yüzünü hiç kara çıkartmadı

Son 5 yıldır hiç kaybettirmediler

Yurtdışındaki kriz dalgası ve ardı ardına gelen seçimlerle inişli çıkışlı bir piyasa dönemine denk gelen son 5 yılda hiç kaybettirmeyen 12 hisse senedi oldu. Bu hisseler 2015 yılında da yatırımcısının yüzünü güldürmeyi sürdürüyor.

Elbette hisse senedi piyasasında seçici olanlar kazanıyor. borsa endeksi düşüş gösterse bile yükselişine devam eden hisse senetleri, birikimlerin katlanmasını sağlıyor.

Borsanın getirisi yüksek 12 hissesi 2015 yılında da yatırımcının yüzünü güldürdü. Farklı sektörlerden hisse senetlerinin yer aldığı listede, hisselerde yılbaşından bu yana yüzde 63’lere varan getirilerin oluştuğu görüldü. bist 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 3.42 oranında değer kaybederken listedeki şirketlerin hepsi yatırımcısına kazandırdı. İşte son beş yılda sürekli kazandıran 2015’te de performansı yüksek 12 hisse senedi.

Yüzde 63’lük uçuş

Son beş yılda hiç kaybettirmeyen ve 2015’in ilk 6.5 ayında da yatırımcısına yüzde 63.8 oranında getiri sağlayan Aksa’nın halka açıklık oranı yüzde 37. Hissenin yüzde 57’si yabancılarda bulunuyor. 2015’in ilk altı ayında yabancılar 9.5 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

‘Havadan’ kazandırıyor

Havayolları ikram ve havaalanları restoran hizmetleri gerçekleştiren DO-CO, yatırımcısına düzenli olarak kazandırıyor.

Yılbaşından bu yana da yüzde 51 kazandırdı. Hisselerin yüzde 70’i yabancılarda bulunuyor. Son 10 yılda hiç zarar açıklamadı.

Düzenli temettü ödedi

Adel hisseleri yatırımcılarına son beş yılda her yıl kazandırdı. 2015’te de hissenin performansının oldukça yüksek olduğu görülüyor.

Yılbaşından bu yana yüzde 44 getiri sağladı. Yatırımcısına düzenli olarak temettü ödüyor. Son 10 yıl içerisinde hiç zarar açıklamadı.

İstikrarlı getirisi var

İstikrarlı getiri sağlayan Aselsan, yılbaşından bu yana yüzde 32.43 kazandırdı. Hissenin yüzde 60’ı yabancılarda bulunuyor. Yabancılar hisse almaya devam ediyor. Yılbaşında yabancıların payı yüzde 55 seviyesinde bulunurken Temmuz başında yabancı payı yüzde 60’a yükseldi.

Otomotivde öne çıkanlar

Otomotiv sektöründe Ford Otosan ve Otokar istikrarlı getirisi ile dikkat çekiyor. Ford Otosan’ın yüzde 69’u yabancılarda bulunurken Otokar’ın yüzde 14’ü yabancılarda bulunuyor. Her iki şirket de son 10 yılda sürekli kâr açıkladı.

Haberin Devamı

Boyner Perakende izleniyor

Son beş yılda yatırımcısına sürekli kazandıran Boyner Perakende’nin yüzde 13’ü halka açık. Hisse yılbaşından bu yana yüzde 23 kazandırdı.

Zararda olmasına rağmen beklentileri nedeni ile ilgi görüyor. Hisselerin yüzde 85’i Türk Ekonomi Bankası’nda bulunuyor.

Endeksin üzerinde getiri

Yurtiçi ve yurtdışında havalimanı terminal işletmeciliği ve terminal hizmetleri gerçekleştiren TAV Havalimanları, istikrarlı olarak yıllık bazda kar açıkladı.

Yılbaşından bu yana getirisi yüzde 19.47 oldu. Şirketin yüzde 40’ı halka açık.

Gıdada dikkat çekiyor

Gıda sektöründe son beş yılda yatırımcısına istikrarlı getiri sağlayan şirket, Pınar Süt oldu.

Halka açıklık oranı yüzde 38 olan şirketin yılbaşından bu yana getirisi yüzde 13.23.

Hissenin yüzde 62’si Yabancılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Pınar Süt istikrarlı temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor.

Ata GMYO hisseleri toplu

Ata Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yatırımcısına son beş yılda düzenli olarak getiri sağlıyor.

Borsa Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 3.42 değer kaybederken, hisse 2015’te de yüzde 9.27 oranında kazandırdı.

Hisselerin yüzde 88’i Ata Yatırım Menkul Kıymetler’de bulunuyor.

Önceliği hep kâr oldu

Son beş yılda sürekli kazandıran Sarkuysan, yılbaşından bu yana yüzde 5.58 kazandırdı.

Şirket son 10 yılı düzenli olarak kârla kapattı.

Şirketin halka açıklık oranı yüzde 83. İstikrarlı olarak temettü ödeyen şirketler arasında yer alıyor.

Kazançta ‘istikrar’ diyor

Gedik Yatırım Menkul Değerler, yatırımcısına kazandıran bir diğer firma. Yılbaşından bu yana yüzde 3.51 kazandırdı.

Halka açıklık oranı yüzde 9. Hisselerin yüzde 98’i Gedik Yatırım Menkul Değerler’de bulunuyor. Bölgesel pazarda işlem görüyor.

Devlerin zirve yarışı

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek 50 şirket içerisindeki 10 firma yılbaşından bu yana zirveye yakın seviyelerde. Borsada piyasa değeri en yüksek borsa şirketlerinden sadece 10 tanesi zirveye çok yaklaşmış durumda. Oldukça yüksek bir volatilitenin yaşandığı yılbaşından bu yana 10 şirketin hisse senedi, zirve seviyelerine yaklaştı. DO-CO, Aygaz, Akfen Holding, Aselsan, İş GMYO, Koç Holding, Boyner Perakende, Çelebi ve BİM, yıl içerisinde gördükleri zirve seviyesine en yakın hisse senetleri. (Zeynep Aktaş / Milliyet)

Haberin Devamı