Gazete Vatan Logo

Son 3 yılın rekoru geldi!

Nevruzu fırsat bilerek ülkeleriyle en uzun sınıra sahip olan Van'a gelen İranlılar, 13 günlük tatil süresince konaklama ve tekstil başta olmak üzere birçok sektörde esnafın yüzünü güldürdü.

Son 3 yılın rekoru geldi!

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Nevruz nedeniyle Van’da bulunan İranlı turistlerin büyük çoğunluğunun ülkelerine döndüğü belirterek, “Bugün itibarıyla İran’da mesai başlıyor. Kapıköy Gümrük Kapımızdan mart ayı içerisinde 55 bin 836 turist ülkemize giriş yaptı. Bu çok ciddi bir rakam olmakla birlikte, esnafımızın yüzünü güldürdü. İran pazarı ülkemiz ve ilimiz ekonomisi için son derece önemlidir. Biliyorsunuz İranlı turistler ilimize alışveriş, yemek kültürü ve eğlence için geliyorlar” dedi.

'DOLU DOLU BİR NEVRUZ GEÇİRDİK'

İranlı turistlerin esnafa can suyu olduğunu anlatan Özgökçe, “Çok şükür esnafımızın yüzü gülüyor. Dolu dolu bir Nevruz Bayramı geçirdik. Tur operatörlerimiz de son derece güzel işler yaptılar. Fakat İran pazarının sadece nevruz odaklı olmasını istemiyoruz. Bu insanların Van’ı bir basamak olarak kullanıp farklı illere gitsin istemiyoruz. Burada bu insanları daha uzun süreli ağırlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2017 yılının ilk üç aylık diliminde sadece Van’a 106 bin civarında İranlı turistin geldiğini anlatan Özgökçe, şunları söyledi:

“2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında 50 bin civarında İranlı turisti bizler burada konuk ettik. Mart ayı içerisinde ise 55 bin 836 kişi ilimize geldi. Nisan ayının 3-4 günlük süresi içerisinde ise bin 273 kişi ilimize geldi. Toplamda 106 bin civarında İranlı konuğumuzu 3 aylık süreçte burada konuk ettik. Bu Van için ciddi bir rakamdır. Ancak bu rakam yeterli değildir. Bizler bu insanların daha çok burada kalmaları anlamında daha farklı aktiviteler yapmalıyız.”

'SON 3 YILIN EN YOĞUNU'

Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç ise 13 günlük Nevruz süresinde otel işletmelerinin yüzde 100 dolulukla çalıştığını belirterek, “Konaklama sektörü olarak son üç yılın en yoğun nevruzunu geçirdik. Sayı bazında bakıldığında her otelimizin 2 binin üzerinde misafir ağırladığını görmekteyiz. Bu da bizlerin yüzlerini güldürdü. Esnaf olarak misafirlerimizi sıkıntısız bir şekilde ağırlayıp gönderdiğimiz için mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Giyim mağazası işletmecisi Öner Bayram da, İranlı turistlerin en fazla tercih ettiği sektörlerden bir tanesinin de tekstil olduğunu belirterek, “İran’daki müşteri kitlesinin Van’a gelmesi bizler için birer artıdır. Ancak turizm sadece konaklama, giyim ve alışveriş yapmaktan ibaret değildir. Burada daha uzun süre bu insanları kentte nasıl tutabiliriz hesabını yapmamız gerekir. Bu süreçte biz de yüzde 30 civarında bir ciro artışı oluyor. Bu turistlerin herkese bir şekilde faydası vardır” ifadelerini kullandı.

Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısında üç aylık süreçte 106 bin, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısında ise üç aylık süreçte 58 bin civarında İranlı turistin giriş yaptığı belirtildi.