Gazete Vatan Logo

Son 10 yılda müthiş değişim!

'Nereden nereye geldik... Şimdi 8-10 sene...'

Türkiye’nin son 10 yılda ‘müthiş’ bir değişim yaşadığını söyleyen Ali Koç: Suyun üstünde duramazken 10 yıl sonrayı planlar olduk.

Ali Koç, “2001 krizinde değil kafamızı, burnumuzu suyun üstünde tutmaya çalışıyorduk. Nereden nereye geldik... Şimdi 8-10 sene sonrasının planlarını yapar hale geldik. Türkiye’nin önü açık ve tünelin ucunda da ışık görüyorum” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Kahramanmaraş’taki Koçtaş mağazasının açılışından sonra ekonomiden olimpiyatlara sorularımızı yanıtladı. Değerlendirmelerinde sık sık Türkiye’nin son 10 yılda müthiş bir değişim geçirdiğini vurgulayan Ali Koç, hem ülke için hem iş alemi için bu başarının sürdürülebilirliğini dilediğini anlattı.

19 bin dolar sınırına dikkat

2011 krizinden örnek veren Koç, “O dönemde değil kafamızı burnumuzu suyun üstünde tutmaya çalışıyorduk. Nereden nereye? Şimdi 8-10 sene sonranın planlarını yapıyoruz. İnişler, çkışlar olabilir. Ama ben telaffuz etmesi bile heyecanlandıran hedeflerin çoğuna yaklaşabileceğimize inanıyorum. Büyük hedefler hem heyecan ve umut verici hem de işadamları için teşvik edici bir durum” diye konuştu.

“Türkiye’de kişi başına milli gelirden borsanın değer artışına müthiş olumlu bir gelişme var” diye sözlerini sürdüren Ali Koç, “10 bin 500 dolar kişi başına milli gelir seviyesine geldik. 25 bin dolar milli gelir hedefini ikinci seviye olarak görüyorum. Bizim gibi büyük sıçramalar yapan ülkeler, genelde 19 bin dolarda takılmış. İnşallah biz takılmayız” temennisinde bulundu.

Not artışında geç kalındı

S&P’nin not artışını ise geç kalınmış bir karar olarak nitelendiren Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırım yapılabilir seviyeye geldiğinizde bugüne kadar hiç size bakmayan bir para havuzu size bakmaya başlıyor. Çünkü müthiş para var dünyada, bazı para akışı sadece yatırım yapılabilir ülkelere kayıyor. Bu kategorilerde olmayan ülkelere bakmıyorlar bile. Şimdi siz yepyeni bir radara giriyorsunuz. Ama bundan daha da önemlisi; not artışları sizin borçlanmanızın maliyetini azaltıyor, uzun vadeli borçlanmanızı sağlıyor. Uzun vadeli borçlanabildiğiniz zaman daha büyük düşünebiliyorsunuz. Not artışı çok şaşılası birşey değil. Geç kalınmış olarak görüyorum... Hatta bu ajanslar kimlere ne notlar veriyor diye baktığınızda, bizim yanımıza yaklaşamayacak pekçok ülkeye bizden yüksek notlar verdiklerini görüyorsunuz. Yani orada da bir tutarsızlık var. Bu nedenle Türkiye’nin son 10 yıldaki müthiş performansının doğal sonucu ama geç kalınmış bir sonucu olarak görüyorum.”

Not artışında geç kalındı

Türk işadamının, Türk mühendisinin ve Türk işçisinin müthiş kapasitesi olduğuna da dikkat çeken Ali Koç,”Kendimizi küçümsemeyelim, büyük güç sahibiyiz. Ama katma değeri daha yüksek ürünler üreten ve satan bir ülke olmalıyız. Doğru yoldayız, böyle devam etmemiz lazım. Türkiye’nin önü açık ve tünelin ucunda da ışık görüyorum” dedi.

Savunmada büyük fırsatlar var

KOÇ Topluluğu’nun ana faaliyet alanlarının enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finans olduğunu belirten Ali Koç, yeni alanlara girme planları olup olmadığını şöyle anlattı: “İlla bu alanlarda kalacağız, yeni alanlara girmeyeceğiz diye bir kural yok. Allah’ın emri ya da yazılmış bir kural yok bu konuda... Ali Koç olarak sorarsanız bana yeni girilebilecek bir alan savunma olabilir derim. Savunmada ciddi potansiyel var. Karada, denizde ciddi projeler var. İleriye dönük teklif verebileceğimiz projelere baktığımda savuma bir hatta birkaç adım öne çıkıyor.”

Türkiye’ye en çok inanan gruplardanız

ALİ Koç, Koç Topluluğu olarak Türkiye’nin geleceğine en çok inanan grupların başında geldiklerini vurguladı. Koç, “Bakın kaç tane büyük kurum özelleştirildi ve Türk kaldı. Akaryakıt sektörüne bakın tek Türk biziz. Otoyol ihalesine inanmasak bu kadar büyük bir rakam vermezdik. Böyle baktığınız zaman çok şükür topluluk açısından da sadece son 10 yıl değil bugüne kadar çok iyi bir serüven olmuş. Son 10 yılda da ivme kazanarak büyümeye devam etmişiz. Ülke geliştikçe biz de gelişmişiz. İnşallah 10 sene, 20 sene sonra da böyle oluruz. Koç Topluluğu Türkiye’ye inandı, Türkiye de Koç Topluluğu’na inandı. İnşallah bu şekilde ileriye dönük yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Olimpiyat için omuz omuza çalışıyoruz

Koç Holding’in 2020 olimpiyatlarının İstanbul’da yapılmasını desteklediğini hatırlatan Ali Koç, bu desteklerini her platformda sürdüreceklerini anlattı. Koç, şöyle konuştu:

“Türkiye’de ne yazık ki bizi ayrıştıracak futbol vs. gibi çok konu var. Omuz omuza odaklandığımız, topyekün mücadele ettiğimiz birşey yok... O yüzden 2020 olimpiyat adaylığına ülkemizin birlik ve beraberliği açısından büyük önem veriyorum. Türkiye bu adaylığa büyük önem veriyor ve olimpiyatlar için 20 milyar dolar’ı taahhüt ediyor. Biz bunu insanların ağzı sulansın diye demiyoruz. Bu yatırımların çoğu zaten altyapı olarak yapılacak. 7 Eylül’de olimpiyatları aldığımızda tüm Türkiye’nin gurur duyduğu bir iş yapmış olacağız.”

Hisse satışı yeniden gündemde

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Cape Town’daki World Economic Forum’da yaptığı açıklamada hisse senedi satışını yeniden değerlendirebileceklerini söyledi. Koç, bu satışın yaklaşık 500 milyon dolarlık kaynak sağlayabileceğini söyledi. Koç Holding’in halka açıklık oranının yükseltilmesi ve başta hayır işleri olmak üzere finansal ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla, ortaklardan Mustafa Rahmi Koç, Mustafa Vehbi Koç ve Suna Kıraç’ın toplam 347.87 milyon lira nominal payının 100 milyon liralık kısmının yurtdışında yerleşik yatırımcılara tahsisli satışı için Deutsche Bank ile Mart’ta sözleşme imzalandığı açıklanmıştı. Bu da yüzde 3.94’lük (1 milyar 15 milyon TL) satış anlamına geliyordu. Ancak talep toplamada fiyatların tatmin edici olmamasından dolayı satış işleminden vazgeçildiği duyurulmuştu.

Sultan’dan Koç’a ‘yatırım’ teşekkürü

Kahramanmaraş’ta sinema ile ilgili bir konferans için Gaziantep’e gelen Türkan Şoray’la karşılaştık. Ayaküstü sohbet sinemadan ekonomiye kaydı. Türkan Şoray, Vehbi Koç’la ilgili birkaç anısını anlattı. “Doğu’ya yatırım yapıldığında büyük bir mutluluk duyuyorum. Barış süreci sona kadar götürülebilirse Doğu çok daha fazla gelişecek. Ali Koç’a da yatırımları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı