Gazete Vatan Logo

Son 12 yılın dünya orman haritası çıkarıldı!

En fazla orman kaybı Güney Amerika''da yaşandı.

Son  12 yılın dünya orman haritası çıkarıldı!

Amerikan Maryland Üniversitesi yetkilileri uzun süredir Google ile sürdürdüğü çalışmada dünyanın 2000 ve 2012 yılı arasında kaybettiği ormanları gözler önüne seren bir harita yayınladı. Ntvmsnbc.com''un yer verdiği haberde söz konusu yayınlanan harita 12 yıllık değişimin yanı sıra bölgeler arasındaki küresel dinamikleri karşılaştırma noktasında önem arz ediyor.

Dünya, kaybettiği 2.3 milyon kilometrekare ormana karşılık 800 bin metrekare orman kazanırken, 12 yıl içinde kaybedilen 200 bin metrekarelik alan yeniden ormana dönüştürüldü. Bazı ülkeler çevreyi koruma noktasında politikalarını başarıyla sürdürürken, bazı ülkelerde ise başarıya ulaşamadığı görülüyor. Yağmur ormanlarının büyük bölümüne sahip olan Brezilya yıllık orman kaybını 1.300 kilometrekare azaltırken, yine orman bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Endonezya''da ise orman kaybı oranında ciddi bir artış var.

Orman kayıplarının bir numaralı sorumlusu ise insan olduğu ifade edilirken daha sonra yangın ve fırtınalar en büyük tahribatı veriyor. Yıllar içindeki değişimi her bölgede detaylarıyla veren interaktif harita, araştırmacılar için de çok önemli bir görsel arşiv özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Haritaya BURADAN göz atabilirsiniz.

Kuzey Amerika’nın batısında, yangın, ağaç kesimi ve haşerelerin etkisi net bir şekilde görülürken, 2009’da Fransa’nın güneybatısındaki fırtınanın; 2005’te ise İsveç’te yaşanan hortumun ağaçları dümdüz eden etkisi de görülebiliyor.

Harita, en çok orman kaybının Güney Amerika ülkelerinin sahip olduğu tropikal ormanlarda yaşandığını belirtiyor. Ancak başta Brezilya’nın gösterdiği çabalar, yaşanan yüzde 32’lik kaybı azaltacak gibi görünüyor.



KAYNAK : Teknolojioku.com - Son 12 yılın dünya orman haritası çıkarıldı!

Call of Duty Ghosts için RAM güncellemesi geldi!