Gazete Vatan Logo

Somunarası köfteyle savaştan galip çıktı!

1995’te Bosna’daki savaştan ailesiyle birlikte kaçıp Türkiye’ye gelen Nino Kavara, Balkan lezzetlerini Somunarası ile markaya dönüştürdü. Sadece köfte servis eden Somunarası, İstanbul’a 4 şube birden açarak girecek. Yıl sonunda ise Burek markasıyla közde pişen Boşnak Böreği’ni mönüye ekleyecek

Somunarası köfteyle savaştan galip çıktı!

Nino Kavara, ailesiyle birlikte 1995 yılında Balkanlar’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye geldi. Bosna Hersek’ten Türkiye’ye geldiğinde 15 yaşında olan Kavara, babası ölünce çalışmak zorunda kalmış ve iş hayatına atıldı. İzmir’de yaşayan ve yeme-içme sektöründe çalışan Kavara, daha sonra annesiyle birlikte Balkan lezzetlerini markalaştırmaya karar verdi. Somunarası adıyla sektöre giren yeni marka 2014 yılında Arif Avcı’nın katılması ile franchising vermeye başladı. İzmir, Antalya, Afyon, Isparta ve Kocaeli’nde şubeleri olan Somunarası, İstanbul’a 4 dükkanla birden girecek.

25 bin dolara isim hakkı verdiklerini belirten Kavara, “Sayısal bir hedefimiz yok. Kalitemizden taviz vermiyoruz. Doğru yatırımcı ile doğru lokasyonu eşleştirdiğimiz her yere gitmek istiyoruz” dedi.

İsim hakkı 25 bin $

Yurt dışından özellikle Almanya ve Suudi Arabistan’dan talep aldıklarını vurgulayan Nino Kavara, şu anda yurt dışına açılma planları olmadığını belirtti. Franchising sistemi ile büyüyeceklerini kaydeden Kavara, “Tasarımından, mutfağına, personel seçimi ve eğitimden mekanın lokasyon seçimine kadar her konuda yatırımcılara destek oluyoruz. Anahtar teslim dükkan yapıyoruz. Bunun için 300-500 bin TL arasında yatırım gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Hiçbir katkı maddesi olmadan, geleneksel reçetelerle besi ırkı dana etinden üretilen köftelere taş fırında pişen Balkanlar’ın meşhur Somun ekmeği ve piyazla sunduklarını anlatan Kavara, şöyle devam etti:

“Biz farklı bir markayız. Ürünlerimize çok güveniyoruz. Tesislerimiz İzmir’de. İmalatın başında annem duruyor. Mutfağımız o yüzden çok iyi. Her şeyi kuralına göre yapıyor. 200 gram köfte veriyoruz. Buna ideal porsiyon diyoruz ve 17 TL’den müşterilerimize sunuyoruz. 100 gramlık köftemiz ise 11 TL.”

Bosna’dan usta gelecek

NİNO Kavara, Burek diye markanın tescilini aldıklarını ve bu yılın son çeyreğinde dünyaca meşhur Boşnak Böreği’ni de mönülerine ekleyeceklerini söyledi. Kavara, şöyle devam etti: “Yıl sonunda mönümüze közde pişen Boşnak Böreği’ni de eklemek istiyoruz. Bosna’dan un bile getirip analiz ettirdik. Yaptırabilirsek o undan yaptıracağız çünkü en iyisini yapmak istiyoruz. Bosna’dan usta da getireceğiz ve böreklerimizi o yapacak.”

Haberin Devamı

Savaşta çok çektik

NİNO Kavara, bugünkü noktaya çok kolay gelmediğini anlattı. “Bu noktaya gelene kadar çok süründük ama iyi bir marka yarattık” diyen Kavaro, şöyle devam etti: “Lise mezunuyum. Savaş zamanı Mostar’da çok çektik. Savaştan kaçtık, Türkiye’ye geldik. Paramız yoktu, babamı kaybedince çalışmak zorunda kaldım ve okuyamadım. İş hayatına atılmak zorunda kaldım.”