Gazete Vatan Logo

Somalili gençlere tarım eğitimi!

11 Somalili öğrenciye sertifika verildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Halkalı’daki Merkez Kampüsü’nde 2 ay boyunca tarım eğitimi alan Somalili 11 öğrenci, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Türkiye’ye gelen ve ev ekonomisine yönelik sebze tarımı eğitimi alan Somalili gençler, ülkelerine döndüklerinde aldıkları tarım eğitimini Somali’de uygulamaya koyacaklar.

Somali’de yaşayan ve yaşları 18 ile 22 arasında değişen 11 genç Haziran 2012’de Türkiye’ye geldi. İHH – İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla İstanbul’a getirilen Somalili gençler, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Kampüsü’nde tarım eğitimi almaya başladı. Somalili 11 genç, tarım eğitiminin yanı sıra, Türkçe dersleri ve Pedagojik Öğretmenlik dersleri de aldı. Gençlere, kısıtlı su kaynakları ile verimli tarımın nasıl yapılabileceği öğretildi. Ziraat Mühendisleri eşliğinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Kampüsü’nde uygulamalı olarak eğitim gören gençler, sebze yetiştiriciliği konusunda oldukça fazla bilgi sahibi oldu. Türkiye’de tarım eğitimi alan gençler, Somali’de kurulacak olan uygulama tarlalarında, bildiklerini vatandaşlarına anlatacaklar. 3 aylık eğitimi tamamlayan gençlere, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Seminer Salonu’nda düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

SEBZELERİN İSMİNİ BİLE BİLMİYORDUK

Törende Türkçe konuşan Somalili Hasan Abdullah Ali, “Türkiye’ye ilk geldiğimizde birçok sebze ve meyvenin ismini bile bilmiyorduk. Bize ilk olarak sebzelerin ne olduğu anlatıldı. Daha sonra bu sebzelerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğini öğrendik. Ülkemize gittiğimizde öğrendiğimiz bilgileri uygulayacağız” dedi.

TARIM DÜNYANIN GELECEĞİDİR

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer İnan yaptığı konuşmada, “Bu gençler Somali’nin makus talihini yenecek. Somali’nin kaderini değiştireceklerine inanıyorum. Bir insan bile bir ülkenin kaderini değiştirebilir. Burada eğitim alan gençler Somali’dekileri de eğitecekler. Her bir kişi 10 kişiyi bilgilendirse, Somali tarım ülkesi haline gelir. Dünyanın geleceği tarımdır. Tarım olmazsa yaşam olmaz” diye konuştu.

SOMALİ’DE 671 SU KUYUSU AÇILDI

Törende bir konuşma yapan İHH – İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Hüseyin Oruç, “Biz burada balık yemekten çok nasıl balık tutulması gerektiğini öğrettik. Açılan kuyularla tarımın nasıl yapılacağını, dar bir alanda tarım yaparak nasıl açlığın önüne geçebileceklerini öğrencilere öğrettik. Somali’de 671 su kuyusu açtık. Bunu 920’ye tamamlayacağız” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN HEDİYE SEBZE

Sertifikalarını alan Somalili öğrenciler, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi hocalarına, İHH – İnsani Yardım Vakfı yetkililerine ve basın mensuplarına, yetiştirdikleri sebzelerden hediye etti.

Haberin Devamı