Gazete Vatan Logo

Somalı kadınları iş sahibi yaptı!

Türkiye Vodafone Vakfı, KAGİDER ve Soma Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ ilk mezunlarını verdi. Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu English Home’un mağazalarında satılacak.

Somalı kadınları iş sahibi yaptı!

Soma’da kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğiyle Aralık 2014’te hayata geçirilen “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ilk mezunlarını verdi.

Ağırlıklı olarak el işi eğitimlerinin verildiği merkezde, Somalı kadınlar yeni eğitim döneminde ünlü tasarımcı Arzu Kaprol’un hazırladığı tasarımları işleyecek.

Bölgedeki el işi üretim merkezi olma yolunda ilerleyen Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi, ev tekstili markası English Home ile de anlaştı. Somalı kadınların anlaşma kapsamında ilk etapta işledikleri 22 bin havlu Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak. English Home’un siparişi için 64 kadın çalıştı. Bu ürünler English Home mağazalarında Soma yararına satılacak.

Arzu Kaprol tasarımı

Ayrıca Somalı kadınlar, ünlü tasarımcı Arzu Kaprol tarafından hazırlanan tasarımları işleyecek ve ortaya çıkan ürünler Vodafone mağazalarında satılacak.

“Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”ni bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, “Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Toplam 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise “Hedefimiz, kadınların kendi ayakları üzerinde ve kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi. KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” değerlendirmesini yaptı.

Arzu Kaprol, Çiğdem Erdoğan Atabek, Hasan Süel ve Sanem Oktar, merkezin ilk mezunlarıyla bir araya geldi, el emeklerini inceledi...