Gazete Vatan Logo

Somali’deki üs faaliyete hazır

Türkiye’nin Katar’dan sonraki ikinci askeri üssü olarak kabul edilen ve eylülde tam anlamıyla faaliyete geçecek olan Somali üssünde askeri trafik hızlandı

Somali’deki üs faaliyete hazır

Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri yerleşkesi olacak olan Somali’deki askeri eğitim üssü Mogadişu’da bulunuyor. Askeri üste Somali Ulusal Ordusu’na mensup askerlerle Afrika’nın birçok ülkesinden gelecek askerler Türk Ordusu tarafından eğitilecek. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da katılması bekleniyor.

Güvenlik analisti Metin Gürcan, “Konakçı Heyet” adı verilen öncü birliğin Somali’ye gittiğini ifade ederek şu yorumda bulundu: “Somali, Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük askeri üssü olacak. Üstte inşaat faaliyetleri tamamlanmış ve keşif yapmak için öncü birlik Somali’ye gitmiş. Esas büyük sevkiyat Eylül ya da ekim ayında olacak. Öncü birlikler bu işin organizasyonu için gönderildi. Burada deniz piyadelerinin ağırlıklı olacağı bir üs olacak. Somali, deniz trafiği açısından çok önemli bir noktada bulunuyor. Korsanlık faaliyetleri de bu yolu tehdit ediyor. Türkiye’nin bu üs ile askeri eğitimin dışında seyr-ü sefer, radar ve geçici konaklama gibi faaliyetleri de olmalı. Bu üs Türkiye için prestij proje konumunda.”

Haberin Devamı

50 milyon dolara mâl oldu

İnşaatı Mart 2015’te başlanan üs, 50 milyon dolara mâl oldu. 400 dönüm arazi üzerinde yer alan üste 32 bin m2 kapalı alan bulunuyor. 3 askeri okulun da yer alacağı tesiste bin askerin eğitim görüp barınacak.