Gazete Vatan Logo

Soma’da 2.5 milyar dolarlık umut

Soma’da 2.5 milyar dolarlık umut

MANİSA’nın maden faciasıyla sarsılan ve işsizlik sorunuyla mücadele eden ilçesi Soma’da, AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ’ın kentte 100 ton altın rezervi tespit edildiği açıklaması sevinç yarattı. Ardından Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un bulunan rezervin ülke ekonomisine katkısının bugünkü altın değeri üzerinden 2.5 milyar dolar civarında olacağının hesaplandığı açıklaması sonrası, yeni bir iş kapısının açılacağnı düşünen Somalılar umutlu bir bekleyişe başladı.

Bulunan rezervin kente katkısı ve yaratacağı imkanları belediye başkanı, maden sendikası, ticaret odası ve rezervin bulunduğu Kiraz Köyü Muhtarı değerlendirdi. Soma Belediye Başkanı AK Partili Hasan Ergene şunları söyledi:

"Soma’da yeni bir ilave iş sahası doğar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Ali Rıza Boyun’un açıklamalarına göre, ilk bulgularda Kiraz Köyü yakınlarında 100 ton bir rezerv olduğu söyleniyor. Bu altının çıkması için o bölgede 100 milyon ton hacminde bir maden işletmeciliği söz konusu. 100 metre derinde olduğundan bahsediliyor. Bu da kapalı bir işletme anlamına gelebilir. Emek yoğun bir üretim söz konusu. Hem o yöredeki köylerimizin kalkınması, hem de bölgedeki işsizlik sorununun çözümü açısından Somamıza çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Duyduğumuzda çok sevindik. 2013 yılından bu yana aramalar devam ediyordu. İşletilebilir bir zezerv olduğu kanaati oluştu. Tabii tam olarak fotoğrafını çekmek için de çalışmalar bir taraftan devam ediyor. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun, Somamız için bir imkandır. Soma denince kömür akla gelirdi bundan sonra heralde altın da gündeme gelecek. Hatta yanı sıra da bakır ve çinko gibi yan üretimler de söz konusu. Soma ve Somalılar adına çok mutlu olduk."

TİCARET ODASI TARIM ALANLARINI İŞARET ETTİ

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık da, her türlü madenin çok önemli olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Bir de Türkiye’nin altın rezervinin yüzde 14’ünden bahsediliyor. Bu gerçekse Soma ve ülke ekonomisi için çok önemli. Ancak şuna dikkat etmek gerekiyor. En son teknoloji üretim olması, doğaya, oradaki tarım alanlarına zarar vermeden üretim yapılması gerekiyor. O şekilde değerlendirilirse Soma için çok önemli bir kaynak olur. Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Soma madencilik konusunda uzman artık. Hem yetişmiş elemanlarımız var hem işi biliyoruz. Bu da Soma için önemli. Üretimi kim yapacaksa en son teknolojiyi kullanarak üretim yapması çok önemli."

MADEN SENDİKASI İSTİHDAMI HATIRLATTI

Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Recep Satır, altın madeninin somaya olumlu yansıması olacağını vurgulayarak şöyle dedi:

"Bizim her zaman görüşümüz de şu; Soma’da işsiz arkadaşlarımıza istihdam sağlanıp bu şekil işyerlerinin devreye girmesi. Soma’da meydana gelen elim maden faciasından sonra kapanan maden ocaklarından dolayı çok sayıda arkadaşımız işsiz kaldı. Şu anda bu arkadaşlarımız işsiz. Bunu her defasında dile getiriyoruz. Sendikal yönden de bizi sevindirecek bir haber. Öte yandan ülke ve Soma ekonomisine de çok şeyler katar. Ama bizim birinci önceliğimiz şu andaki işsiz arkadaşlarımız. Geçenlerde de basınla paylaştık, facianın meydana geldiği Eynez kömür ocağı da bir an önce iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınarak açılsın. İşsiz arkadaşlarımıza iş imkanı sağlansın. Her zaman da bunu söyleyeceğiz."

KÖYLÜLER SEVİNÇLİ

Altının tespit edildiği köy olan Kiraz’ın Muhtarı Hasan Kocatepe, sevinç içinde olduklarını belirterek, "Enerji Bakanımız açıkladı. Kiraz ile Çatalçam köyleri arasında altın madeni bulunduğunu söyledi. Bu nedenle sevinçliyiz. Gençlerimiz işsiz kalmaz, arazilerimiz değerlenir, yolarımızı yapılır inşallah" diye konuştu.

Haberin Devamı