Gazete Vatan Logo

Soldan güçbirliği çıktı

CHP ile DSP arasında sürpriz bir şekilde başlayan görüşmeden birleşme değil güçbirliği çıktı. DSP Parti Meclisi, seçime CHP listesinden girilmesine karar verdi. Sezer, “DSP sürecek” dedi...

Deniz Baykal ve Zeki Sezer önceki gece CHP Genel Merkezi’nde başlatılan birleşme görüşmelerinin ilk turunu, “Gereken adımları atarsak, birleşme kararının detaylarını kamuoyuna İzmir Mitingi’nde duyurabiliriz” temennisiyle tamamladı. Baykal ve Sezer’in genel merkez binasından ayrılmasın ardından parti kurmaylarının devam ettiği ve hafta içi tamamlanması beklenen görüşmeler, her iki liderin temennisi doğrultusunda sonuçlanırsa, İzmir Mitingi’nde, “Tandoğan’la başlayan, Çağlayan, Manisa ve Çanakkale ile devam eden Cumhuriyet Mitingleri’ndeki ’Birleşin’ mesajınızı aldık. Birleşme kararlılığımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Siz de bizim bu kararımıza sandıkta CHP’yi birinci parti yaparak sahip çıkın” mesajı verilecek.

Kapanma şartı

VATAN’ın edindiği bilgiye göre, önceki gün gerçekleşen görüşmenin öncelikli maddesini, CHP’nin “DSP kapanmadan birleşme olmaz” şartı oluşturdu. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP’nin şartıyla ilgili olarak, “Ecevit çifti tarafından kurulan DSP’nin bir gecede kapatılarak tarihe gömülmesine ’Evet’dememizi beklemeniz haksızlık. Ancak DSP’yi kesinlikle kapatmayız, birleşmeyiz, demiyoruz. Bir süre nişanlı kalalım, bu sürecin ardından evlilik diyoruz” dedi.

DSP-CHP görüşmeleri sırasında her iki partinin kurumsal birleşmesinin, bir mutabakat metni ile belirlenmesi benimsendi. Bu görüşe göre, CHP’nin listelerinden seçime girecek olan DSP’liler, partilerinin geleceğiyle ilgili kararı seçimler sonrasına bırakacak. Heyetler arası görüşmelerde DSP kanadı, partilerinin oy potansiyelinden çok, birleşmeye yapacağı katkı üzerinden değerlendirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Seçimden sonra ayrılık yok

DSP Meclisi’nde (PM), seçimlere CHP listesinden girilmesine karar verildi. VATAN’ın edindiği bilgiye göre, PM’de DSP’nin kurumsal kimliğinin devamı ile ilgili bir teredüt olmadığı görüşü netlik kazandı. Heri iki parti hukukçularının Siyasi Partiler Yasası’nın bu işbirliğine hangi şartlarda imkan tanıdığı konusunda çalışmaları kararlaştırıldı.

PM’de, CHP ile bir protokol yapılması da benimsendi. Bu protokolle DSP’den CHP’ye gelenlerin “organik birlikteliklerinin sağlanması” ve CHP listesinden seçimlere giren DSP’lilerin CHP’nin asli mensuplarına dönüşmeleri konuları yeralacak. Bu doğrultuda DSP’li adayların seçimlerin hemen ardından CHP’den ayrılmamaları da porotokolde yeralacak.

Birleşme değil, güçbirliği

Öte yandan Sezer, parti meclisi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Güç birliğiyle seçime gitmek kararlılığındayız” dedi. “Sayın Baykal, öteden beri farklı bir şey söylüyordu. Çağrısı DSP’nin kapanması şeklindeydi. Ama şimdi gelinen süreç, farklı ve olumlu bir süreç” diyen Sezer, bu süreci umuda dönüştürmek için hem CHP’nin hem DSP’nin üzerine düşeni yapacağını belirtti. Sezer, “Çalışmalar CHP’nin talepleri yönünde mi?” sorusuna, “Hayır, birleşmeden söz etmiyorum, DSP’nin kurumsal kimliği sonsuza kadar sürecek. Ecevit’in veda konuşmasında da vardı. Orada bir değişiklik yok” diye yanıt verdi.

ANAHTAR RAHŞAN HANIM’DA

DSP’yi Baykal’a kaptırmam

DSP-CHP birleşmesinde DSP’nin kurucusu Rahşan Ecevit kilit rol oynuyor. Çünkü Deniz Baykal, “Birleşeceksek tam olsun, CHP’de birleşelim, Ecevit’i solun ortak kahramanı olarak açıklayalım” dedi. Ancak edinilen bilgilere göre Rahşan hanım, bu formüle şiddetle karşı çıktı. Rahşan Ecevit, “Bu partiyi biz kurduk, DSP’yi kapatıp Baykal’a teslim olmayız. DSP’yi kapattırmam, Baykal’a kaptırmam” diye parti teşkilatına baskı yapıyor. Sezer ise, Rahşan Ecevit’in bu ısrarını aşmak için uğraşıyor.

Haberin Devamı