Gazete Vatan Logo

Solda birlik çağrısı

Altan Öymen, uyarı için solda birlik istedi

"İktidar demokrasiyi hiçe sayıp, tahammülsüzleşiyor"


CHP eski Genel Başkanı gazeteci- yazar Altan Öymen, sol partilerin birleşip ortak adaylar çıkarmasıyla yerel seçimde elde edilecek sonuçların AKP iktidarına uyarı olabileceğini belirterek, "Bu iktidar tarihimizde hiç görmediğimiz bir şekilde demokrasiyi hiçe sayarak, giderek tahammülsüzleşiyor. İyi bir sonuç uyarı niteliği taşır" dedi.

Adana'da Sosyal Demokrasi Derneği Adana Şubesi'nin düzenlediği `Sol'da Birlik Toplantısı'na katılan Altan Öymen, AKP iktidarının demokrasiyi hiçe saydığını savundu. Genel seçimlerdeki oy potansiyeli ile AKP'nin ikinci zaferini yaşadığını vurgulayan Öymen, şöyle dedi:

"Solda birleşimin sağlanmasıyla seçim aynı zamanda bu iktidara bir uyarı olabilir. Bu iktidar tarihimizde hiç görmediğimiz bir şekilde demokrasiyi hiçe sayarak, giderek tahammülsüzleşiyor ve her yere hakim olmaya çalışıyor. İkinci zaferini kazanmanın sarhoşluğu için `her istediğimi yaparım' diyebiliyor. Yüzde 46.6 oyla değil, yüzde 99 oyla da olsa seçimlerde kazanan kişinin her istediğini yapma hakkı dünyanın hiçbir demokrasisinde yoktur. Yapabilecekleri şeyler, insan hak ve hürriyetleriyle sınırlıdır. Bu mekanizma işlesin diye tedbirler alınmış güvenlikler verilmiştir. Anayasa mahkemeleri kurulmuştur. İktidar, bütün bunları ve tarihe geçen tecrübeleri de yok sayıp, dolu dizgin bir tarafa doğru gidiyor. Medya, yargı, özel teşebbüs, ihracatçı, bankacı herkesle kavga eden iktidar için, `Kavga etmediği kim var?' sorusunun cevabını bulmak zordur."

Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer de, yerel seçimlerde sol partiler arasında adaylar üzerinde birleşme olması gerektiğini, aksi takdirde AKP'nin aynı güçle seçimlerden çıkabileceğini savundu. Tuncer, yerel seçimlerin genel seçimlerden farklı olduğuna değinerek, "Genel seçimlerde partiler yarışırken, yerel seçimlerde adaylar yarışır. Yani yerel seçim adayları parti kadar isimleriyle de oy toplar" dedi. DSP ve CHP'nin oyları bölmemesi için ortak çalışma içine girerek, il, ilçe ve beldelerde ortak tek aday üzerinde yoğunlaşmaları gerektiğini vurgulayan Tuncer, 2002'den bu yana solda birlik çağrısı yaptıklarını, fakat yönetimlerin çok da dikkate almadığından yakınıp, şöyle dedi:

"Türkiye'de işlerin daha iyi gitmesi, gelecek nesillere iyi bir yaşam koşullarının sağlanması için solda birlik şart. Solda anlaşmazsızlık olduğu sürece bir şeyler kötü gitmeye devam edecektir. Türkiye'de son uygulamaların ardından 3 bin 225 olan yerel yönetim sayısı 2 bin 105'e indirilmiştir. Partiler için yerel yönetimleri almak çok önemli. Yerel yönetimdeki güç partinin gücünü de arttırır. Sol partiler yerel seçimlerde başarılı olmak istiyorlarsa yerel örgütlerini elden geçirmeli, güçlendirmelidir. Yerel örgüt, parti ile vatandaş arasındaki en büyük bağdır. Sandık başı örgütlenmeyi de son güne bırakmamak gerekir. Sandık başı görevlileri önceden belirlenmeli ve eğitilmelidir."

Haberin Devamı