Gazete Vatan Logo

Şoku atlattık

Şoku atlattık

Darbe girişimi Temmuz’da otomotiv satışlarını vurdu ancak tüketicinin morali hızlı düzeldi ve showroom trafiği yeniden hızlandı. Gelecekten umutlu olan otomotivciler, “Müşteri şoku atlattı, Ağustos’ta pazar kıpırdandı. Son 3 ay satışlar yine canlı geçecek” dedi.

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç: Müşterinin psikolojisi düzeldi, canlanıyoruz

Tüketici Temmuz psikolojisini ve şokunu bir nebze olsun atlattı. Ağustos ayı fena gitmiyor gibi. Büyük şehirler İstanbul ve Ankara’daki showroomlar Temmuz’a oranla daha canlı. Tabii sürekli parametreler değişiyor, her gün yeni bir gelişme oluyor. Öngörü yapmak zorlaşıyor. Ancak döviz kuru duruldu, makro ekonomik dengeler iyi. Bunlar çok önemli. Otomotiv sektörü kurdan etkileniyor. Ticari araçlara getirilen ÖTV muafiyeti teşviğiyle ilgili bir beklentimiz var. Bugün yarın yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz. Teşvik piyasayı olumlu etkileyecektir. Geçen yılın Ağustos ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışları 82 bin 577 bin adet olarak gerçekleşmişti. Pazarın Ağustos’ta 70-74 bin adet arasında değişeceğini öngörüyoruz. Bu da yüzde 10’dan fazla bir düşüş demek. Pazar bizi yanıltabiliyor. Son anda ataklar geliyor ve satışlar tahminleri geçiyor. Örneğin Temmuz’da böyle oldu. Eylül’de uzun bayram tatili bir nefes olacaktır, moraller yerine gelecektir.

Haberin Devamı

Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak: Halkın toparlanma hızı çok yüksek

Satışlar perakende tarafında fena değil. Pazar Temmuz’a oranla yüzde 5-10 yukarıda seyrediyor. Konut kampanyaları ilginin o tarafa doğru kaymasına neden oldu. Böyle kampanya dönemlerinde öncelik ev oluyor. Ticari araç pazarı da vergi teşviğinin Meclis’ten çıkmasını bekliyor. Eylül’de de uzun bayram tatili var. Yılın son 3 ayında yeniden hareket başlayacaktır. Siparişlerde iptal yok. Zaten yılı şimdiden bitirdik. Fiyatlar da şu an makul seviyede, kurdaki artışlar henüz yansımadı. Yıl sonunda 900 binin altında kalmayız. Son yaşadıklarımız başka ülkede olsaydı pazar yüzde 50 daralırdı. Örneğin Almanya’da darbe girişimi gerçekleşse ne olurdu. Türk halkının toparlanma hızı çok yüksek.

Haberin Devamı

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik: Satışlar 900 bin olur

Temmuz’un ikinci yarısı çok kötüydü. Bu ay hafif de olsa bir kıpırdanma var. Tamamen iş normale döndü diyemeyiz ama. Tabii durmuyoruz, oturmuyoruz. Showroom trafiği Temmuz’a oranla daha iyi. Her gün yeni bir şey olabiliyor. Ağustos’ta 70 bin adetlik bir pazar bekliyorum. Bu yıl tempo böyle devam eder, Kasım ve Aralık yine hareketli geçer. Satışlar 850-900 bin adet seviyesinde gerçekleşir gibi. Bu rakam da kötü değil.

Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Showroom trafiği arttı

Ağustos’TA toparlanıyoruz. Eylül’de ivmelenme olur, son 3 ay hareketli geçer. Showroom trafiğinde Temmuz’a göre artış var. Satışlar Temmuz’un yüzde 20 üzerinde olacaktır. Tabii kurun geri dönmesi önemli. Darbe girişimi olmasaydı geçen yılki 968 binlik satışı yakalardık. Yine de son çeyrekte pazar 2015’e yaklaşır. Bu yıl yüzde 5-10’luk daralma bekliyorum. Darbe girişimi eskiden olsa yerle yeksan olurduk. 2001 yılı krizini hatırlayın. Kriz sonrası 2002’de sadece 158 bin araç satılmıştı.

Haberin Devamı