Gazete Vatan Logo

Şoke eden itiraf! Yanlışlıkla öldürdük

Afganistan-Pakistan sınırında Ocak ayındaki terörle mücadele operasyonunda, iki rehinenin yanlışlıkla öldürüldüğü bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest tarafından yapılan yazılı açıklamada, istihbarat servisinin araştırmaları sonucunda terör örgütü El Kaide tarafından 2011 yılından bu yana örgütün elinde rehine olarak tuttuğu Amerikalı Warren Weinstein ile yine 2012'den beri örgütün elinde rehine olarak tutulan İtalyan Giovanni Lo Porto'nun operasyon sırasında "yanlışlıkla" öldürüldüklerini belirterek, bundan derin üzüntü duyduklarını kaydetti.

Operasyonun El Kaide ile bağlantılı bir yerleşkeye yapıldığını ve Weinstein ile Lo Porto'nun orada olduğuna dair hiçbir işaret bulunmadığını belirten Earnes, "Hiçbir kelime, bu korkunç trajediye yönelik üzüntümüzü tarif edemez" ifadesini kullandı.

Bunun yanında, aynı operasyonda El Kaide'ye katılan iki Amerikalı'nın da öldürüldüğüne inandıklarını belirten Earnest, bunlardan birini El Kaide lideri olan Ahmed Farouq, diğerinin de örgütün önemli üyelerinden biri haline gelen Adam Gadahn olarak gösterdi.

Haberin Devamı

Earnest, "Farouq ve Gadahn El Kaide üyeleri olmalarına rağmen onlar da spesifik olarak hedef alınmamıştı ve operasyonlar sırasında orada bulunduklarına dair elimizde bir bilgi yoktu" ifadelerini kullandı.

"Obama tüm sorumluluğu alıyor"

ABD Başkanı Barack Obama'nın şu ana kadar gizli kategorisinde yer alan bu bilgilerin Amerikan halkıyla paylaşılması direktifini verdiğini belirten Earnest, açıklamasına şöyle devam etti:

"Obama, bu operasyonlara yönelik tüm sorumluluğu üzerine alıyor ve özellikle de kendi vatandaşlarımızın hayatlarına mal olan terörle mücadele operasyonları hakkında mümkün olan tüm bilgilerin Amerikan halkına ulaştırılmasının önemli olduğuna inanıyor"

Earnest son olarak, operasyonlar yasal ve terörle mücadele politikalarıyla uyumlu olmalarına rağmen, olanları tamamen anlamak ve gelecekte tekrarlanmasını önlemek için bağımsız bir araştırma yapılmakta olduğunu belirtti.