Gazete Vatan Logo

Sokaklar ceset dolu!

265 günlük savaşın ardından DEAŞ’tan temizlenen Musul’da sokaklar cesetlerle doldu. Irak askerleri, üstleri yorgan ve battaniyelerle örtülen cesetlerin yanından burunlarını kapatarak geçebildi

Sokaklar ceset dolu!

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul, kanlı terör örgütü DEAŞ’tan 265 gün süren bir operasyonla kurtarıldı. Haziran 2014’te şehri işgal eden terör örgütünün kökünün kazınması, tüm Irak’ta gösterilerle kutlandı. Başkent Bağdat, Basra ve Musul’da sokaklara çıkan kalabalıklar, ellerinde Irak bayraklarıyla sloganlar atıp dans etti. Bağdat’ta araç konvoyları oluşturulurken, eller zafer işaretleriyle gökyüzüne kalktı. Uluslararası haber ajanslarının geri alınması haftalar süren dar sokaklarla kaplı Eski Şehir’in içinden geçtiği fotoğraflarda, çok sayıda terörist cesedi dikkat çekiyor.

Şehir ölüm kokuyor

Irak askerleri, üstleri yorgan ve battaniyelerle örtülen cesetlerin yanından burunlarını kapatarak geçebildi. Yerel kaynaklar, sokaklara saçılan cesetlerin kokusunun birkaç yüz metre ileriden hissedildiğini aktardı.

Şehrin yeniden imarı 1 milyar doları aşabilir

Birleşmiş Milletler, Şubat ayından bu yana operasyonun sürdüğü kentin batı yakasındaki altı mahallenin tamamen enkaza döndüğünü bildiriyor. Batı yakasındaki 44 mahalleden 22’si ise kısmen tahrip oldu. Musul’un temel altyapısının yeniden kurulması bile yüz milyonlarca doları bulması bekleniyor. Tahminler, kentin imar edilmesinin 1 milyar doları aşacağı yönünde.

Haberin Devamı

Türkiye’den kutlama

Dışişleri Bakanlığı, Musul zaferini yayınladığı resmi açıklamayla kutladı. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Irak’ın en büyük ikinci kenti olan ve Haziran 2014’ten bu yana DEAŞ terör örgütünün işgali altında bulunan Musul’un kurtarılması için Ekim 2016’dan bu yana sürdürülen askeri operasyonun başarıyla sonuçlanmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle, vahşi terör eylemleriyle ülkemizi de hedef alan DEAŞ’ın Irak’taki mezaliminin en büyük kurbanları arasında yer alan ve farklı dini, mezhebi ve etnik gruplardan müteşekkil Musul halkının acılarını paylaştığımızı belirtiyoruz.”

Biz yardıma hazırız

“Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi DEAŞ sonrası dönemde de Musul halkının yanında olacağını vurguluyoruz. Bundan sonraki süreçte, DEAŞ ve diğer radikal örgütlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan olumsuzlukların bertaraf edilmesine ve Musul’un yeniden imarına yönelik faaliyetlere katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.”

Haberin Devamı