Gazete Vatan Logo

Sokak lambasına vergi gelirse mahkemeden dönme ihtimali çok yüksek

Maliye 1.1 katrilyon lira beklediği ek taşıt vergisinden vazgeçip vazgeçmemeyi tartışırken, ilave vergi olarak düşünülen sokak aydınlatmalarının da vatandaşa faturalandırma girişimi yasal çıkmadı

Maliye, vergi gelir kaybını telafi etmek için sokak aydınlatmasının bedelini vatandaşa ödetmeye kalkarsa, bunun da bir itiraz halinde yargıdan döneceğinin ilk sinyali alındı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu; hükümetin, gelecek yıldan itibaren "aydınlatma vergisi" adıyla yurttaşlara yüklemeye çalıştığı cadde, sokak, park ve bahçe gibi kamuya açık yerlerin aydınlatma bedelinin karşılanmasının belediyelerin yükümlülüğü olduğuna karar verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Yüreğir Belediyesi ile İzmir İl Özel İdaresi'ne izafeten İzmir Valiliği'nce "genel aydınlatma "yerlerinin elektrik enerjisi yıllık bedellerinin belediye sınırları içinde ilgili belediye, belediye sınırları dışında ise ilgili özel idarece karşılanmasını" öngören Bakanlar Kurulu kararma karşı yapılan itirazla ilgili dava sürecini tamamladı.

Mükerrer ödeme olur
Tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden sanayide yüzde 1, konutlarda ise yüzde 5 oranında kesilen verginin belediyelere aktarıldığına dikkat çekilen kararda, "Söz konusu verginin belediyeye kaynak olarak aktarıldığı dikkate alındığında, aydınlatmada kullanılan enerji bedelinin belediyelerce Bakanlar Kurulu kararında öngörülen esaslar çerçevesinde paylaşılması gerekli görülmektedir" vurgusu yapıldı.

Danıştay bu kararı alırken konut abonelerinin zaten belediye payı olarak ödeme yaptıklarına dikkat çekti.

Buna rağmen hükümet bir aydınlatma vergisi alırsa yurttaşların aynı hizmet için ikinci defa vergi ödemiş olacaklarına da dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı