Gazete Vatan Logo

Şok rapor! 'Binlerce kişiyi öldürüp toplu mezarlara gömdüler'

Uluslararası Af Örgütü, Esad rejiminin cezaevlerinde sistematik işkence ve kitlesel idamlar gerçekleştirdiğini açıklayan bir rapor yayınladı.

Şok rapor! 'Binlerce kişiyi öldürüp toplu mezarlara gömdüler'

2011'den bu yana iç savaşın yaşandığı Suriye'de, savaş sırasında gerçekleşen insanlık dışı olaylar, uluslararası kurumların araştırmaları sonucu ortaya çıkıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün yayınladığı raporda, 2011 ile 2015 yılları arasında cezaevlerinde binlerce kişinin asılarak idam edildiği ve muhtemelen bu idamların sürdüğü belirtildi. Örgüt, konunun savaş suçları kapsamında ele alınması gerektiğini söyleyerek, Birleşmiş Milletler soruşturması talep etti.

Raporda, Şam'ın kuzeyinde bulunan Sednaya Askeri Cezaevinde haftada ortalama 20 ile 50 arasında mahkumun idam edildiği belirtilirken, dört yılda toplam 5 bin ila 13 bin kişinin idam edildiği ifade ediliyor.

"Kurbanlar büyük bir çoğunlukla sadece Esed karşıtı olan sivillerdi" ifadelerin yer aldığı rapor, "Sedneya Askeri Cezaevi'nde bir çok mahkuma, defalarca işkenceye uğrayıp, sistematik olarak aç ve susuz bırakıldıktan sonra idam edildi" diyor.
İçlerinde gardiyanlar ve memurların da bulunduğu 84 görgü tanığının ifadelerine dayanan rapora göre, idam edilenler gizlice başkent dışındaki toplu mezarlara gömüldü ve ailelerine kurbanların kaderi hakkında bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

Hapishane sınırları içerisinde, mahkumların tutulduğu 'beyaz bina' ve gizli idamların gerçekleştirildiği 'kırmızı bina' yer alıyor. Beyaz binada tutulan mahkumlar, gece yarılarında toplu bir şekilde kırmızı binaya götürülerek burada tam bir gizlilik içinde infaz ediliyor.
Hapishanede, idamlara şahitlik eden eski bir hakim, "Mahkumlar idam edildikten sonra, burada 10-15 dakika kadar bekletiliyordu" diyor. Öldürülen mahkumların cesetlerinin bir süre sonra, bölgedeki askeri hastaneye kaldırıldığı ve ölüm sebebi olarak, "Kalp krizi, solunum yetmezliği" gibi ifadelerin yazılarak, gece yarılarında Şam kırsalındaki çeşitli mezarlıklara toplu olarak defnedildikleri ifade ediliyor.
İdam emirlerinin Esad tarafından verildiğinin kaydedildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:
"İdamların emri, en üst düzey hükümet yetkilileri tarafından veriliyordu. İdam cezaları, Büyük Suriye Müftüsü tarafından ya da Beşşar Esad'e vekalet eden savunma bakanı veya genelkurmay başkanı tarafından onaylanıyordu."

Haberin Devamı