Gazete Vatan Logo

Şok iddia: Albert Camus'yü KGB öldürmüş olabilir

20. yüzyılın en güçlü Fransız yazarlarından biri olan Albert Camus'nün ölümüyle ilgili 2011'de ortaya çıkan arşiv bulguları üzerine yapılan araştırmalar genişliyor. Fransız devletinin ünlü yazarı öldüren 1960'taki trafik kazasına yardım ve yataklık yapmış olabileceği öne sürülüyor.

Şok iddia: Albert Camus'yü KGB öldürmüş olabilir

Fransız Nobel ödüllü düşünür, yazar Albert Camus'nün 46 yaşında öldüğü trafik kazasından 60 yıl sonra ölümü yeniden tartışılmaya açıldı.

Camus'nün Sovyet karşıtı söylemleri nedeniyle Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisi olan KGB'nin ajanları tarafından öldürüldüğü konuşuluyor.

İtalyan yazar Giovanni Catelli ilk kez bu teoriyi 2011 yılında ortaya atmıştı.

Giovanni Catelli, Çek şair Jan Zabrana'nın Cely Zivot isimli kitabının İtalyanca çevirisinden bazı bölümlerin çıkarıldığını fark etmişti.

Bu bölümde Zabrana, karanlık işler konusunda bilgisi olan bir kişinin, KGB'nin Camus'nün bineceği otomobilin tekerlerine zarar vererek, ölümle sonuçlanan kazaya neden olduğunu anlattığını ve KGB'nin suçlanacağını aktarmıştı

Zabrana'nın günlüklerinde yazan o paragraf ise şöyleydi: Bugüne kadar herkes Camus'nün sıradan bir trafik kazası yüzünden öldüğünü sandı. Bana kaynağını söylemeyi reddeden adam bu kişinin tamamen güvenilir olduğunu iddia etti.

İddiaya göre KGB'ye bu operasyon için emri zamanın Sovyetler Birliği İçişleri Bakanı Dmitri Şepilov vermiş.

Haberin Devamı

Mine Üçgün / Hürriyet