Gazete Vatan Logo

Soğuk savaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın dün akşamki konuşmasından sonra Merkez Bankası’nın toplantısı daha da kritik hale geldi. Dolar 3.4135 ile yeni rekor kırdı

Soğuk savaş

Piyasalar; döviz kurunu frenlemek için ekonomi yönetiminin alacağı önlemlerle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kilitlenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesi Borsa’da verdiği mesajlar piyasaların kapanmasına yakın tansiyonu artırdı, doları da ateşledi.

Dolar/TL dün yeniden 3.4135 ile rekor tazelerken bu kritik dönemde TCMB’nin alacağı faiz kararı daha da önem kazandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu PPK toplantısında 3 temel faizi de değiştirmeyeceğini öngördü. Ancak ankete katılan 24 ekonomistten 7’si bir hafta vadeli repo faizinde en az 25 baz puan artış beklediklerini söyledi. Bu, Aralık’tan bu yana en fazla ‘Faiz artacak’ diyen uzman sayısı oldu. Değerlendirmelerde bulunan uzmanların bir kısmı da TCMB’nin döviz satım ihalelerine tekrar başlayabileceği öngörüsünde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu mesajları verdi:

- Halen dünyanın en yüksek reel faizini veren ülkelerden biriyiz. Bundan kurtulmamız lazım.

Haberin Devamı

- Yıllardır bu konuda Merkez Bankası’nı eleştirmek zorunda kaldım halen de eleştiriyorum.

- Merkez Bankası bağımsız olsun ama ben de siyasetçiyim. Eleştirilerimi yapacağım. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına sözüm yok ama ülkemin kaynaklarının da heba edilmemesi lazım.

- Bu sözlerin, bugünkü PPK toplantısı öncesi Merkez üzerinde baskı yaratacağını düşünen piyasa döviz alırken Borsa’da da şok satışlar oldu.

Sembolik bir hamle yapabilir

Odebank Ekonomisti Şakir Turan, “Sembolik olsa bile bir faiz artışı yatırımcıya politika otoritelerinin eli kolu bağlı olmadığını gösterir” dedi. Repo faizinde 25 baz puan artış bekleyen Turan, “Böyle bir artış, piyasalara ‘Merkez Bankası da para birimindeki gerilemeden ve enflasyona etkisinden memnun değil’ mesajı verecektir” diye konuştu.

‘Faiz artışına direnecek’

JP Morgan, faiz oranlarının düşürülmesi yönünde siyasi baskının azaldığı bir ortamda, TCMB’nin büyük olasılıkla değişikliğe gitmeyeceğini öngördü.

Haberin Devamı

JP Morgan kurdaki zayıflığın etkisiyle enflasyonun yükseleceğini ancak TCMB’nin faiz indirimi/artırımı yönündeki baskılara direneceğini bildirdi.

Kuveyt Türk’e oyun oynanıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İSEDAK zirvesinde Amerikan Kongresi’nin 11 Eylül saldırısıyla ilgili aldığı karara değindi. Erdoğan, “Dediler ki ‘Bu iki kuleyi Suudi Arabistan vurdu, öyleyse bunun bedelini Suudi Arabistan’dan alacağız. Dava açmaya başladılar. Böyle mantıksız bir şey olabilir mi? Her ülkenin içinden terörist çıkar mı? Çıkar. Sen şimdi benim ülkemden bir terörist çıktı diye nasıl oluyor da bir devleti, bir ülkeyi cezalandırıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu. ABD’nin şimdi yeni bir adım daha attığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Kuveyt Türk ve Kuwait Foundation. Bunların bankalarıyla ilgili teröre destek verdikleri düşüncesiyle şimdi bunlara yönelik de aynı oyunu, aynı numarayı çevirmek istiyorlar. Bakın oyun yine İslam ülkeleri üzerinde, yani biz terörist yetiştiriyoruz onlarda hiç böyle bir şey söz konusu değil.”

Haberin Devamı