Gazete Vatan Logo

Soğuk savaş!

Türkiye ve Rusya arasındaki gerginlik, ekonomide adeta soğuk savaşa döndü. Türk TIR’ları ülkeye sokulmuyor, gıda ürünlerine sıkı denetim var.

Soğuk savaş!

Rusya Başbakanı, ‘Yatırımlar durabilir’ derken, Akkuyu Santrali’nin ertelenmesi konuşuluyor. Türk Akımı ve sivil uçuşların iptali gündemde.

Rusya pazarına demir perde!

Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR’larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya Türk TIR’larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeyle Rusya gümrük kapılarını kapattı” dedi.

Gümrüklerden Türk malları sokulmazken, gıda başta olmak üzere bazı ürünlerin boykot edileceği ifade ediliyor. Kommersant gazetesi “Rusya, Türk mallarına karşı savaş başlatıyor” manşetiyle Türk mallarına önemli sınırlamalar getirileceğini yazdı. Gazete, Rus gümrüklerinin Türk menşeli ya da Türkiye’den gelen mallara ‘riskli ülke grubu’ işlemi yapılması konusunda resmi uyarı almaya başladıklarını bildirdi.

Akkuyu erteleniyor mu?

Türkiye ile Rusya arasında gerilen ilişkilerden sonra gözler iki ülke arasındaki tek kalemde yapılacak en büyük yatırım olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne çevrildi. 20 milyar dolar yatırımla Rus devlet nükleer şirketi Rosatom’un Mersin’de inşa edeceği 4.800 MW gücündeki nükleer santralin ertelenebileceği belirtildi. Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi’nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili olarak, “Akkuyu Nükleer Santrali tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir” dedi. Kurdin, paraları ödendikçe Gazprom’un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Akkuyu’nun 2022’de devreye girmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Büyük yaptırımlar yolda

Kremlin’DEN ‘Türkiye’ye ambargo yok” açıklaması gelirken, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in talimatı kafaları karıştırdı. Medvedev, “Askeri ve diplomatik önlemler aldık. Böyle önlemler almaya devam edeceğiz” diyerek, yeni önlemler kapsamında bazı ortak yatırım projelerinin durdurulabileceğini söyledi. Medvedev, önlemler kapsamında Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilebileceğini, yatırım görüşmelerinin sonlandırılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Akdeniz sineği hortladı

RUSYA, Türkiye’den gıda maddesi ithalatıyla ilgili düzenlemelerini sertleştiriyor. Akdeniz sineği, listeria bakterisi gibi nedenlerle sık sık Türkiye’den gelen meyve ile sebzenin ülkeye girişine izin vermeyen Rusya, yine işbaşında. Rusya Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev, Türkiye’den gelen gıda maddelerinin daha sıkı denetlenmesi talimatını verdi. Türk üreticilerin Rusya’nın düzenlemelerini sık sık ihlal etmesi nedeniyle bu kararın alındığını belirten Tkaçev, bazı ürünlerin kimyasal maddeler pestisit ve nitrat gibi zararlı maddeler içerdiğini söyledi. Önlemlerden Rusya’nın gıda ithalatının yüzde 15’inin etkileneceği belirtiliyor.

Tüm turlar iptal 2016 riske girdi

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ruslar’ın Türkiye’ye gitmemesi açıklamaları üzerine Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tüm uçak seferleri iptal oldu. Tur operatörleri Türkiye rezervasyonlarını durdurdu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rus operatörlerin 2016 için de rezervasyonların iptal etmeye başlandığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Sivil uçuşlar durabilir

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye ile Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması görüşmelerini durduracaklarını açıkladı. Ulyukayev, Türkiye ile Rusya arasındaki sivil uçuşları da durdurabileceklerini söyledi. Ulyukayev, Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara Türk Akımı Boru Hattı projesinin dahil edilebileceğini sözlerine ekledi. Ulyukayev’in açıklamaları sonrasında THY ve Pegasus Havayolları’nın hisseleri borsada geriledi. THY hisseleri yüzde 2.77, Pegasus hisseleri yüzde 4.41 düştü. THY, Rusya’da 10 noktaya haftada 90 sefer düzenliyor. Gelirlerinin yüzde 1.5’ini bu ülkeden elde ediyor.

Futbol kulüpleri kampa gelmiyor

Rusya Futbol Federasyonu, ülkedeki futbol takımlarının kış kamplarını Türkiye’de yapmamaları için karar aldı. 2 bin 500 kulüp Ocak-Nisan döneminde Antalya’ya geliyordu.

DEİK BAŞKANI VARDAN

Haberin Devamı

Yapıcı girişimle çözülmesi lazım

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Varan, Türkiye’nin Rusya için, Rusya’nın da Türkiye için hem ekonomik hem de siyasi açıdan önemli ülke olduklarını söyledi. Vardan, ekonomik ilişkilerin derinleşerek geliştiğini belirterek, “Salı günkü olayda Türkiye daha önce ilan ettiği ve uluslararası topluma bildirdiği angajman kuralları çerçevesinde hareket etmiştir. Bundan sonrasında ise krizin büyütülmeden yoğun görüşmeler ve yapıcı girişimlerle çözülmesinde her iki ülke için fayda görmekteyiz” dedi.

İŞADAMI TUNCAY ÖZİLHAN

Gerilimi bitirmek herkesin görevi

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, barışçı siyasal geçişin sağlanmasının, herkesin önceliği olması gerektiğini belirtti. Özilhan, “Bu anlayış çerçevesinde gerilimleri tırmandırıcı değil yatıştırıcı olmak herkesin sorumluluğudur. Türkiye ve Rusya’nın, koşullar ne olursa olsun yıllara dayanan güçlü dostluklarını, her zamanki gibi şimdi de korumaları tüm tarafların ortak temennisidir. Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, iki ülke arasındaki yürüttüğümüz faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.

MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ

İnşaat sektörü yara alacak

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya Federasyonu’nun her zaman önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Yenigün, “Rusya, Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar inşaat malzemeleri talebindeki artış nedeniyle ülkemiz ihracatı açısından da önemli bir pazardır. Sorunun en kısa sürede aşılmasını ve daha güçlü bir iş ortamının oluşmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

BMD BAŞKANI KARİYO

Heyecan bırakılır ‘akıl’ galip gelir

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Türkiye ve Rusya arasındaki sağlam ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilere dikkati çekti. Türk markalarının Rusya’da binin üzerinde mağazası ve milyonlarca müşterisi bulunduğunu söyleyen Kariyo, şunları kaydetti: “İnanıyoruz ki heyecan bir yana bırakılır, akıl galip gelir. Rusya ile birçok alanda yürüyen iş birliğimizin zarar görmesini istemeyiz. Henüz tansiyon çok yüksek, olayın sıcaklığının geçmesiyle ilişkilerimiz yeniden normale dönecektir.”