Gazete Vatan Logo

Soğuk havalarda kalp krizi riski iki kat artıyor

Kış mevsimiyle soğuk havalara bağlı kalp hastalıkları riski de artıyor. Kış aylarında vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

Soğuk havalarda kalp krizi riski iki kat artıyor

Pek çok bilimsel çalışma kış aylarında kalp krizi geçirme oranının iki kat arttığını ve daha ölümcül seyrettiğini gösteriyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, kalp ve damar cerrahisinden Prof. Dr. Belhhan Akpınar yüksek tansiyon hastalarının, sigara içenlerin, aşırı alkol tüketenlerin ve şeker hastalarının soğuk havalarda daha dikkatli olmalarını vurguluyor. Özellikle koroner arter hastaları yüksek risk altında. Çünkü soğuk hava kalbe giden kan miktarının azalmasına neden olur. Böylelikle vücudu ısıtmak için çalışan kalbin iş yükü önemli ölçüde artar. Vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalan kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, ancak büzülen kan damarları bunu iletemez. Bunun sonucunda da kalp krizi yaşabilir.

Vücut ısısı 35 derecenin altına düşmemeli

Koroner damarlarında darlık olan kişilerle baypass ameliyatı geçirenler risk altında. Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi bu tür problemleri olmayanları da etkileyebilir. ABD’de yayınlanan bir çalışma, evlerinin önündeki karı temizleyenlerde kalp krizi oranının arttığını gösterdi. Dolayısıyla soğuk havalarda sporu, vücudunuzun alışık olduğu şekilde yapın.

Haberin Devamı

El ve ayakları sıcak tutun

Kalp krizi belirtiler çok çeşitli olabilir; göğüste baskı hissi, kola, boyun, çene ve dişlere vuran ağrı, yanma, soğuk terleme, nefes darlığı, bulantı ve kusma, mide bölgesinde dolgunluk hissi, aşırı yorgunluk, baygınlık hissi gibi... Eğer bu şikayetlerden biri ya da birkaçı sizde olursa hemen doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim. Şeker hastalarında her zaman göğüste ağrı olmayabilir. Aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı ve terlemeler de kalp krizi belirtisi olabilir. Soğuk havalarda sıkı giyinmek, başınızı, el ve ayakları sıcak tutmak en önemli tedbir olacaktır. Ayrıca soğuk havalarda kahve ve sigara içmekten kaçınmak, bol sıvı almak, ilaçları düzenli kullanmak, soğuk ve rüzgarlı havalarda kapalı alanlarda spor yapmak alınabilecek tedbirler arasında.