Gazete Vatan Logo

Soğuk havalar bu kış donduracak

Yeni yıla yaklaşırken kışı nasıl geçireceğimiz de merak konusu oldu. Görüşünü aldığımız meteoroloji uzmanlarının konu hakkındaki ortak görüşü, La Nina hava akımıyla beraber buz gibi bir kışın Türkye’yi beklediği... Dolaıyısıyla dikkatli olmanızda fayda var.

Soğuk havalar bu kış donduracak

Gökhan Abur / Hava durumu sunucusu

Bu sene La Nina'yı hissedeğiz...

Meteoroloji duayeni, NTV Hava Durumu sunucusu Gökhan Abur bu kışın soğuk geçeceğine dair belirtilerin mevcut olduğunu söylüyor: "El Nino bitti, La Nina senesi başladı diyebiliriz. El Nino'da Orta ve Doğu Pasifik deniz yüzey suyu ısınıyordu. La Nina da ise deniz yüzey suyu soğuyor. İç ve Doğu Anadolu'da bunu hissetmeye başladık. Mevsim sıcaklıkları ortalamanın iki derece altında seyredecek. İstanbul özelinde konuşursak, şu an kar yağışı olmadığı için epey soğuk. Balkanlar'da da yeterince yağış yok şu an. Dolayısıyla Batı'da yeteri kadar yağış alamayacağız. Minimum 7-8 derece olması gerekirken hava sabahları iki derece oluyor düşünün. Önümüzdeki dönem İstanbul için 15 Şubat - 15 Mart arası çok soğuk olacak. Mevsim normallerinin iki derece altında gidiyoruz şu an. İnsanımızın şunu kabul etmesi gerekiyor. Nüfus İstanbul ve civarında toplandığı için buralarda kar yağmadıysa kışı gelmiş kabul etmiyoruz. Halbuki gerek İç Anadolu'da kar yağmaya devam ediyor. Başta da belirttiğim gibi El Nino bitti, La Nina başlıyor. Ekim ayı bu yüzden çok kuraktı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Orhan Şen / İTÜ?Öğretim Üyesi

Kış çok soğuk geçecek

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, kışın epey soğuk geçeceğini ifade ediyor: “Önümüzdeki kış döneminde ciddi kar yağışı olacak. La Nina'nın başlamasıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de yağışlı ve düşük sıcaklıkların yaşanacağı bir döneme giriyoruz. İstanbul'a gelirsek... İstanbul gibi yerlerde kar yağışı miktarı basınç dizilimlerine göre ciddi farklılıklar gösterebilir fakat ortalama bir kışta yağan miktarın üzerinde kar alacağını, Trakya kesiminin de son kışlarda yaşadığı kar özlemini bu kış fazlasıyla gidereceğini tahmin ediyorum.”

Küresel ısınmanın bizi yarı kurak bir iklime doğru götürdüğünü ifade eden Şen uyarılarda bulunuyor: "Bu yarı kurak iklimler ile güneydeki hava kütleleri kuzeye doğru kayamaya başladı. Dolayısıyla güney ikliminin yayılmaya başlamasıyla yarı kurak iklimde ara mevsimler ortadan kalktı. Eskiden üç aylık ilkbahar, üç aylık sonbahar mevsimlerini belirgin bir şekilde yaşardık, artık bu dönemleri yaşamıyoruz. Bu sebeple ara mevsimlerin yavaş yavaş ortadan kalkması ve iki mevsime dönüşmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı