Gazete Vatan Logo

Soğuk hava yüze vuruyor

Soğuk hava ani, bıçak saplanır gibi olan ve yüzün bir tarafını tutan çok şiddetli, saniyeler süren ağrı olarak tarif edilen trigeminal nevraljiye neden olabilir.

Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, bıçak saplanır tarzda şiddetli ağrıya neden olan trigeminal nevraljinin genellikle yüzün alt ve üst çene bölümünde görüldüğünü söyledi. Daha çok 50 yaş üzerinde görülen hastalığın, çocuklarda da ortaya çıkabileceğini belirten Erdoğan, soğuk havada tetiklenen hastalığın, çiğneme kaslarının çalışmasını sağlayan trigeminal sinirdeki problemlerden kaynaklandığını söyledi. “Trigeminal nevralji ağrısı sürekli, yakıcı veya sancılı bir ağrıdır, bu da hastayı sıkıntıya sokar. Bazı hastalar ağrı nedeniyle yemek yiyemez, su içemez hale gelir” diyen Erdoğan, şunları söyledi: ”Bir damarın beyin sapından trigeminal sinirin çıktığı yerdeki teması nedeni ile olduğuna inanılır. Damarın her nabızda sinire vurması ile hastalığın ortaya çıktığı düşünülür. Bir diğer inanış ise beyin sapında duyu sinirinde olan beyin sapı bağlantısında anomalilik olduğudur.”

Haberin Devamı

RÜZGARA VE KLİMAYA DİREKT MARUZ KALMAYIN

Soğuk hava, soğukta yüzün rüzgara maruz kalması ya da yemek yemenin ağrıyı tetikleyebileceğine dikkati çeken Erdoğan, çok soğuk havalarda yüzün atkı ile korunmasını önerdi. Klima ve havalandırmaya da direkt maruziyetin hastalığı kötüleştirdiğini kaydeden Erdoğan, “Çok sıcak ya da soğuk içecekler içmeyin, içmek durumunda iseniz ağzın hassas bölgesine değmemesi için pipet kullanın” dedi.

İLACA DİRENÇLİ AĞRILAR AMELİYAT GEREKTİRİYOR

Tedavide daha çok epilepsi ilaçlarının kullanıldığını anlatan Erdoğan, ilaca rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa, cerrahi alternatiflerden yararlanıldığını söyledi. Erdoğan, mikrocerrahi teknikleri kullanılarak damarın yaptığı basının ortadan kaldırıldığını sözlerine ekledi.