Gazete Vatan Logo
Magazin Soğuk hava kalp krizini etkiliyor

Soğuk hava kalp krizini etkiliyor

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saide Aytekin, kış aylarında yaşanan kalp rahatsızlıkları ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Soğuk hava kalp krizini etkiliyor

Bilindiği gibi kış aylarında hava sıcaklığı düşmekte ve olumsuz hava şartları oluşmaktadır. Mevsimler arasında yaşanan ani ısı değişikliklerinin insan sağlığını etkilediği bilinmekte. Kış aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve rüzgar geliyor. İnsan bünyesi için en konforlu sıcaklık, 20-25 derece ortalama sıcaklıktır. Bunun altındaki ve üstündeki sıcaklıklar insan vücudunda değişikliklere yol açıyor. Özellikle yaşlı kişilerde deri altı yağ dokusu da zayıf olduğu için vücut ısısı çok çabuk düşebiliyor.

Soğuk hava neden kalp krizi riskini artırır?

Soğuk havada vücut ısımızın düşmesi ile cildimizde bulunan damarlar kasılarak büzüşür ve bu nedenle kalbin iş yükü artar. Ayrıca en önemli faktör vücut ısısının düşmesi ile koroner damarlarda da büzüşme olmakta ve kalp kasının beslenmesi bozulmaktadır. Sadece kalp hastalığı olan kişiler değil, normal kişilerde de soğuk hava kalbin yükünü birkaç misli artıracaktır. Kalbin iş yükünü artıran diğer faktörler de; soğuk havada kalp hızının ve tansiyonun artmasıdır. Soğuk havada kanda olan değişiklikler sonucu; kanda pıhtılaşma eğilimi de artmaktadır. Özellikle kalbiyle ilgili sorunu olan, bunun farkına varmayan kişiler, havanın güneşli ve sıcak olduğu dönemlerde fiziksel aktivitelerinde herhangi bir sorun yaşamayabilirler. Ancak bu aktivitelere kışın da devam ettiklerinde kalbin iş yükünün artması ile yakınmalar ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Kış aylarında dışarıdaki aktivitelerde hangi önlemleri almak gerekir?

Kış aylarının kalbinize yaptığı etkileri azaltmak için bazı önlemleri almanız şart. Özellikle soğuk havada yapılacak aktiviteler sırasında mümkün olduğunca dışarıda çok fazla kalmamak ve ağır işler yapmamak gerekiyor.

Soğuğa dikkat: Soğuğun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde sıcak tutacak giysiler giyilmeli. Isı kaybının büyük kısmı baş bölgesinden olduğu için bere veya şapka, eldiven, atkı kullanılmalı.

Sık sık dinlenin: Özellikle kalp hastası olduğunu bildiğimiz kişilerin ağzını bir atkı ile örtmesi faydalı olacaktır. Kalbin üzerine binen yükü azaltmak için, sık sık dinlenme araları verilmelidir.

Haberin Devamı

Spor için güneşli günler: Eğer spor amaçlı yapılan bir aktivite ise sabah saatleri ve güneşli günler tercih edilmelidir.

Ağır yemek ve alkole dikkat! Ağır yemek yemekten ve alkol almaktan kaçınmalısınız. Alkollü iken soğuk havada yürümek veya spor yapmak hem vücut ısısını daha çok düşmesine, hem de kalp yükünün çok artmasına sebep oluyor.

Akciğer enfeksiyonlarında artış görülüyor

Kış aylarında özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında da artış görülmekte. Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında basit bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkisi altına alacak önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Bu nedenle kronik kalp hastaları soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yol açacak soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda daha az vakit geçirmelidir.

Sonbahar aylarında grip aşısı uygulaması ve özellikle 65 yaş ve üzerindeki hastalarda tek dozluk zatürre aşısı yapılması önerilmeli.

Haberin Devamı

Düzenli ve dengeli beslenmeye önem verin

Kalp hastaları beslenme programlarını da kış mevsimine göre düzenlemeli. Hastalar uygun dozu aşmayacak şekilde her çeşit besin tüketebilir. Fakat önemli olan doktorunuzun tavsiyesini her zaman göz önünde bulundurmanız.

Kış aylarında yeterli miktarda C vitamini almanız ve kış meyvelerini bolca tüketmeniz önemli. Karbonhidratlar bakımından zengin bir diyet yerine; protein, yağ ve karbonhidrat oranları dengeli bir beslenme şekli benimsemelisiniz. Ayrıca kış aylarında D vitamini alınmasının kalp krizine karşı koruduğunu gösteren yayınlar giderek artıyor.

Az tuzlu ve enerji verici yiyecekleri tercih edin

Yazın düzenli spor yapıyor dahi olsanız, kışın ağır spordan kaçının. Eğer düzenli egzersiz yapmıyorsanız, kışın özellikle dışarda egzersiz yapılmamalı, bunun için evi veya kapalı bir spor salonunu tercih etmelidir. Alkol mümkün olduğunca az alınmalı ve haftada bir iki defa sıklığı aşmamalı, miktar erkeklerde iki kadehi, kadınlarda bir kadehi geçmemelidir. Alkol ve sigara içmiş olarak spor yapılmamalıdır. Sağlıklı, dengeli, az tuzlu, enerji verici yiyecekleri tüketilmeli.

Haberin Devamı