Gazete Vatan Logo

Societe Generale zararını kurbanın üzerine mi yıktı?

Finans tarihinin en büyük dolandırıcılığının ve zararının perde arkası, tüm dünyada merak konusu. Ağırlıklı görüşe göre Societe Generale piyasayı yanlış okuyup büyük zarar yazdı ve bu zararı bir dolandırıcılık hikayesiyle tek bir çalışanın üzerine yıktı...

Jerome Kerviel adındaki Societe Generale’in türev piyasalarda çalışan trader’ı tüm dünyada merak konusu oldu. Olay her boyutu ile irdelenirken, genel kanı, bu denli büyük bir zararı tek bir kişinin üstlerinden ve bağlı olduğu departmandan saklayarak uzun süre yapamayacağı yönünde.

Üzerine yıkıyorlar

Analistler Societe Generale’deki trader’ın bu denli büyük işlemleri nasıl bir yıl boyunca saklayabildiğini anlamakta zorlanıyor. Bir analist, “Kerviel bu dolandırıcılığı tek başına yapmış olamaz, tabii eğer Einstein değilse...” derken ekonomi profesörü Ele Cohen ise, “Dealing room’larda bir tek kişinin böyle bir işlemi yapmasının imkansız olduğu konuşuluyor. Dedikodular, Societe Generale’nin piyasayı yanlış okuyup, zararı böyle bir dolandırıcılık hikayesiyle kapatmaya çalıştığı yönünde” dedi.

FED kandırıldı mı?

Societe Generale’de 4.9 milyar euroluk dolandırıcılığa imza atan 31 yaşındaki trader Jerome Kerviel’in, FED’in salı günü yaptığı 0.75’lik şok faiz indiriminde de etkili olduğu iddia edildi. Wall Street Journal gazetesinin “FED kandırıldı mı?” sorusuyla başlattığı tartışmaya göre Societe Generale’de açık pozisyonlarını panikle kapamaya çalışan Kerviel’in yaptığı yüksek miktarlı satışlar piyasalardaki çalkantıyı derinleştirdi ve bu durum FED’i beklenmedik oranda faiz indirmeye mecbur bıraktı.

Barclays: Sisteme 143 milyar $ lazım

DünyanIn en büyük bankalarından Barclays, bankacılık sisteminin 143 milyar dolarlık sermaye girişine ihtiyacı olduğunu söyledi. Barclays Capital tarafından hazırlanan raporda Citigroup Inc, Merrill Lynch ve Bank of America başta olmak üzere Wall Street devlerinin bugüne kadar 72 milyar dolarlık sermaye artışına gittiği belirtilirken, sistemin hâlâ 143 milyar dolar nakde ihtiyacı olduğu belirtildi.

Tek başına 50 milyar $’lık işlem yapmış

Kerviel’İn kendi limitlerini defalarca aşarak 20 ile 50 milyar dolar arasında işlem yaptığı tahmin ediliyor. Societe Generale’nin en büyük rakibi Fransız BNP Paribas, Kerviel’in yaptığı işlem tutarını 33 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Wall Street Journal’ın iddiasına göre, Kerviel, limitini aşan işlemleri yaptığı sırada yakalandığında bankaya zararı 1.2 milyar euroydu.
Societe Generale olayı yakaladı ve pozisyonları hızla kapatmak isteyince zarar bir anda 4.9 milyar euroya çıktı. Kraliçenin bankası olarak bilinen Barings Bank’ı batıran Nick Leeson, “Ben bu dünyada Kerviel’in ne hissettiğini bilen nadir insanlardan biriyim. Eminim ki kendisi şu an çok korkuyordur” dedi.

Haberin Devamı