Gazete Vatan Logo

Smyrna Antik Kenti bin 500 yıl sonra gün yüzüne çıkıyor

Total Türkiye, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda, Türkiye’nin kültürel miraslarına sahip çıkması yönünde projelerine devam ediyor. İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmasına destek veriyor

Smyrna Antik Kenti bin 500 yıl sonra gün yüzüne çıkıyor

Total, 2008’den beri resmi sponsoru olduğu Smyrna Antik Kenti Kazı Çalışmaları ile İzmir’in zengin tarihinin gözler önüne serilmesine katkıda bulunuyor. Özellikle eğitim, trafik ve kültür sanat faaliyetleri gibi konularda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek bu konulardaki hassasiyetini gösteren Total Türkiye, tarihimizi ve çok kıymetli bir hazinemizi gün ışığına çıkarmakta olan bu proje ile ülkenin üçüncü büyük kentinin kültürel mirasının önemini vurgulamayı amaçlıyor.

Bir bölümü açık

Kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender’in gördüğü bir rüyaya dayandırılan ve ülkemizde yürütülen en önemli arkeolojik projelerden biri olan Antik Smyrna-İzmir Kazıları ile Kadifekale’deki İçkale, Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası ortaya çıkarılmaktadır. Bugün bir bölümü ziyarete açık olan Smyrna Agorası’nda antik çağın en büyük sivil bazilikalarından biri olan Agora Bazilikası, antik Kent Meclisi ve Agora Roma Hamamı’nda çalışmalar halen sürdürülmektedir.

Zengin duvar yazıları

Agora Bazilikası’nda dünyanın en zengin duvar yazıları (Grafito) koleksiyonu bulunmaktadır. Bu duvar yazıları Roma Dünyası’nda ve Antik Smyrna’da günlük yaşamın hemen her alanına, inançlara, gladyatör dövüşlerine, ticarete, gemi teknolojilerine ve doğal yaşama ilişkin bilgiler vermektedir. İzmir’in tarihi kent merkezi olan Kemeraltı antik kentin üzerinde yükselmektedir. Smyrna Agorası’nda sürdürülen kazı çalışmaları sayesinde Kemeraltı ve çevresindeki 500 yıllık Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri konut ve ticaret dokusu, ibadethaneleri, sokak çeşmeleri ve günlük yaşamı ile yerel ve Avrupa-Uzak Doğu’dan gelen ithal ürünler hakkında birçok buluntu ve bilgiye ulaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Sur kalıntıları görülüyor

Smyrna Tiyatrosu ise 2016 yılı kazıları ile bin 500 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarılmaya başlanmıştır. Smyrna Tiyatrosu 20 bin kişilik kapasitesi ile antik dünyanın büyük tiyatro yapılarından biri durumundadır. Antik Smyrna Stadionu, kente su sağlayan kemerleri, ana caddelerinden biri, bazı şehir suru kalıntıları halen kent içinde görülebilmekte.

Haberin Devamı

Ülkemiz için olduğu kadar dünya kültür mirası için de önemli bir arkeolojik proje olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen Smyrna Antik Kenti Kazı ve Araştırma çalışmaları Total Türkiye’nin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası’nın da destekleri ile tarihi zenginliklerimiz arasındaki yerini alıyor.

881 eser müzede

- Smyrna Antik Kenti Kazıları 2007’den itibaren ‘Bakanlar Kurulu Kararlı’ kazı statüsünde T.C. Kültür Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülüyor.

- Smyrna’daki, işlemler kazı çalışmaları ve restorasyon-konservasyon çalışmaları şeklinde iki ana konuda sürdürülmektedir.

- Kazı çalışmalarına arkeologların yanı sıra, restoratör, mimar, sanat tarihçisi, filolog, jeolog gibi farklı disiplinlerden yerli ve yabancı uzmanlar katılıyor.

- İzmir’in tarih ve arkeolojisine katkıda bulunmak için yılın tamamında, araştırma ve restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Haberin Devamı

- Smyrna Antik Kenti Kazıları modern bir kent içinde arkeolojik kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ender projelerden.

- Smyrna Antik Kenti Kazıları çerçevesinde, 2007’den bugüne 881 adet etütlük ve envanterlik değerdeki eser, İzmir Arkeoloji Müzesi koleksiyonları için teslim edildi.