Gazete Vatan Logo

SMS ile çek sorgulama geliyor!

Yeni yıldan itibaren ‘karşılığı var mı’ diye sorgulanabilecek

Yeni yıldan itibaren alınan çekler, SMS aracılığıyla ‘karşılığı var mı’ diye sorgulanabilecek. Risk raporu için cep telefonu ile çek numarası ve TC numarasının Kredi Kayıt Bürosu’na mesaj atılması yeterli olacak

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, çeklere SMS üzerinden anlık bilgilendirmeye yönelik projeyi başlattıklarını belirterek, ”Bu projenin GSM şirketleri bankalar, nüfus idaresi ve TOBB gibi değişik ayakları var. Herhangi bir aksilik çıkmazsa 2 Ocak’tan itibaren Türkiye bu sistemi kullanmaya başlayacak” dedi.

Akdeniz, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin şu bilgileri verdi:

Rapor için onay şart

”Mal satan kişi, çeki eline aldığında, alıcı bu çeki vermeyi teklif ettiğinde, hemen çekinin üzerindeki çek numarasını ve kendi TC kimlik numarasını, tüzel kişi ise vergi kimlik numarasını cep telefonundan 444 4 552 (KKB) olarak mesajı attığında bu mesaj bize anında ulaşacak. Çek numarasından bu çekin hangi bankaya ait olduğunu sistemlerimiz hemen algılayacak. İlgili bankaya yine bir mesaj gidecek bizden. Birinci kontrol burada. Sahte, çalıntı, sistemde olmayan çekleri de bu yolla elimine etmiş olacağız. O bankadan keşidecinin, hesap sahibinin iletişim bilgileri anında bize gelecek. Biz de o iletişim bilgisini ‘A kişisi senin şu numaraları çekini sorguluyor. Çek raporunun KKB tarafından ona gönderilmesine izin veriyor musun?’ diye bir soru soracağız. ‘Evet’ derse anında çek raporu sorgulayan kişiye gidecek. ‘Hayır’ derse, ’Keşideci sorgulamana, çek raporunun gönderilmesine izin vermiyor’ diye mesaj gidecek. Keşidecinin onay süresini gözardı edersek 5 saniye içinde gerçekleşecek bir süreç bu. Bu yolla, çok hızlı ve güvenli şekilde çek raporları elde edilecek. Hesap sahibinin elektronik ortamda onayı alınacak, ondan sonra bu bilgiler paylaşılacak.”



Her müşteri yılda 10 kez sorgulanıyor

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 240 milyon civarında KKB sorgulaması olacağı tahminlerinin pozitif yönde saptığını belirterek, ”Yılı 245 milyon KKB sorgulamasıyla kapatacağız” dedi. Akdeniz, Türk bankacılık sektörünün risk algısının gelişmiş olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Sorgulama dediğiniz zaman her bir müşteri sistem tarafından yılda 10 kere sorgulanıyor.”

Karşılıksız çek % 55 arttı

Yılın ilk 10 ayında birikimli karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.4 oranında artarak 722 bin 193 adede ulaştı.

Haberin Devamı