Gazete Vatan Logo

Slot kavgası tekrar alevlendi

Havaalanlarına iniş kalkış izinlerini belirleyen DHMİ’nin THY’yi kayırdığı şikayeti üzerine Rekabet Kurulu soruşturma açma kararı verdi

Slot kavgası tekrar alevlendi

Rekabet Kurulu hakim durumunu kötüye kullanma iddiası doğrultusunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hakkında soruşturma açtı. Daha önce şikayet üzerine yürütülen soruşturmada DHMİ’nin hakim durumunu kötüye kullanmadığı ve şirketler arasında bir ayrıma gitmediğine karar verilmişti. Ancak bahse konu Kurul kararı Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Bunun üzerine dosyada yer alan bilgi ve belgeleri müzakere eden kurul, DHMİ hakkında yeniden soruşturma açılmasına karar verdi” denildi. Başta Pegasus olmak üzere Türk özel havayolu şirketleri iniş kalkış izinlerinde THY’nin kayırıldığını iddia ediyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği TÖSHİD adına yapılan daha önceki bir açıklamada havayolu taşımacılığında rekabeti bozucu etkisi olan düzenlemelerin değiştirilmesi, THY ile ilişkili olmayan bağımsız bir slot düzenleyici kurulun oluşturulması istenmişti.

Rekabetle bilet ucuzlar

Rekabet Kurulu kararına göre Ulaştırma Bakanlığı’nın mevzuatta değişikliğe gidebileceği vurgulandı. Rekabet Kurulu daha önce iddiayı reddetse de sağlıklı bir rekabet ortamının tesisi için slot tahsisleri ve uluslararası ikili havacılık anlaşmalarıyla ilgili mevzuatın değiştirilmesi için Bakanlığa yazı yazılmasına karar vermişti. Slot sorununun çözülmesi halinde bilet fiyatlarının da ucuzlayabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı