Gazete Vatan Logo

Skandal mı, komplo mu?

Dün yapılan sınavın sorularının çalındığı iddiası PKK’ya yakın bir haber ajansı tarafından servis edildi

Skandal mı, komplo mu?

Soruların çalındığı iddiası kısa sürede yayılırken ÖSYM “Yayınlanan sorular ÖSYM’nin düzeninde değil. Amaç ÖSYM’yi karalamak” diyerek iddiaları yalanladı.


ÖSYM tarafından yapılan yapılan 2012 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ilk etabı dün yapıldı. Sınavın bitmesinin ardından sanal ortamda soruların çalındığı iddiası gündeme damgasını vurdu. İddialara göre sınavdan önce adaylara sınav kitapçığındaki sorular fotokopi olarak dağıtıldı. Soruların fotokopisi olduğu iddia edilen bir fotoğraf da sanal ortamda paylaşıldı.
Skandal mı, komplo mu
Sorular satıldı iddiası

Sanal ortamda hızla yayılan bu iddianının arkasındaki kaynak ise haberin PKK terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Dicle Haber Ajansı... Ajans saat 15.44’te KPSS kitapçığının bazı sayfalarını internet sitesine koydu, Eğitim Bilimleri Testi’nden de 5 soruyu yayınladı. Saat 17.00’de biten sınavın 5 sorusu sınav bitmeden 76 dakika önce sitede yer aldı. DİHA bu haberine kaynak olarak Diyarbakır’da KPSS kursuna giden bir adayı gösterdi. Adayın iddiasına göre 21 bin TL karşılığında dershane tarafından adaylara sorular satıldı.

57 soru yayınlandı

KPSS’yle ilgili ikinci iddia ise Genel Kültür Testi adı altında sorulan 60 sorudan 57’sinin Beyaz Kalem Yayıncılık’ın internet sitesinde deneme sınavı olarak yayınlanması... Sorular üzerinde 48 saat yayın yasağı olduğu için iddialar doğrulanamadı ancak VATAN’ın ulaştığı bir çok aday, Beyaz Kalem tarafından yayınlanan soruların sınav sorularıyla aynı olduğunu söyledi.
Skandal mı, komplo mu
Adaylardan Bircan Danacı şunları söyledi: “Sınavdan sonra internetten bu denemeyi indirip inceledim. Gördüklerime inanamadım. Sabah çözdüğüm soruların aynısıydı ve şıkların yeri bile değişmemiş. Umarım bu sınav da iptal olur.” Adaylardan Selçuk Kılıç ise “Bu sorular bir dershane tarafından öğrencilerine deneme sınavı adı altında dağıtılmış. Sorularını incelediğimde girmiş olduğumuz sınav ile birebir aynı olduğunu gördüm. Çalınma ihtimali çok yüksek” dedi.

Üç soru niye yok?

VATAN’a bilgi veren ÖSYM uzmanları ise Genel Kültür Testi’nde 3 adet güncel gelişmelere dair soru olduğunu, bu soruların sınav yaklaşırken 60 soruya dahil edildiği bilgisini verdi. Beyaz Kalem tarafından bu 3 güncel soru olmadan 57 sorunun yayınlanması ise “Sorular bu 3 soru eklenmeden önce mi sızdırıldı?” sorusunu akla getirdi. Edinilen bilgiye göre 3 sorusu ise “NATO’nun son toplantı tarihi”, “Dünya Ekonomik Forumu’nun son toplantısı” ve “Türkiye’nin kredi notunu durağana çeviren kuruluş” ile ilgili sorulardan oluştu.

Soru çıkarmaya çalışanlar yakalandı

ÖSYM yetkilileri de kesinlikle sızdırılma ve kopya şüphesi olmadığını savunarak “Sınavdan ilk 90 dakika çıkılmaması gerekirken bazı yerlerde kurallara uyulmayarak ilk 60-70 dakikada çıkılabiliyor. Çok nadir bazı noktalarda kaynaklı bir soruların, bazı kitapçıkların erken dışarı çıkması söz konusu olabilir. Önceden bir sızma kesinlikle söz konusu değil” dediler.

İddialar ortalığı karıştırırken yayımlanan sayfalar ile sınav kitapçığının birebir görüntüsü olmadığı da ortaya çıktı. Sayfa yapısının farklı olması, sınavdaki soruları ezberleyen birinin sonradan Dicle Haber Ajansı’na ilettiği ihtimalini gündeme getirdi. Bu işin İzmir’de yapılan KCK bağlantılı KPSS çetesi operasyonuna misilleme olduğu da iddialar arasında yer aldı.

İki yıl önceki soruşturma sürüyor

2010 yılanda da da KPSS’nin Eğitim Bilimleri testinde soruların tamamını yaparak tam puan alan 350 memur adayının kopya çektiği iddia edilmişti. Soruların çalındığı iddiasıyla iptal edilen sınavın ardından savcılık soruşturma başlatmıştı. Eğitim Bilimleri testi de iptal edilerek tekrar yapılmıştı. İki yıl önce başlatılan soruşturma halen devam ediyor

Beyaz Kalem’den yanıt: Öğrencilerimiz topladı

İDDİALARDA ismi ön plana çıkan Beyaz Kalem Yayınevi’nin internet sitesi yoğunluktan çöktü. İddialar üzerine yayınevi “Soruları sınava giren öğrenci ve öğretmenlerimiz hafızalarında tuttu” açıklamasını yaptı. Açıklamada “Yayınevimiz, sınava giren öğrencilerin çıkmış KPSS sorularına toplu halde ulaşmaları için, sınava giren dershanemiz öğretmen ve öğrencileri aracılığıyla sınavdan sonra toplayıp Beyaz Kalem yayınlarının sayfa şablonuna yerleştirmiştir. Dolayısıyla arkada reklam amaçlı Beyaz Kalem filigramı vardır. Bu işlem 17.30’da yapılmıştır” denildi.

Ankara merkezli şirketin tam adı Beyaz Kalem Yayıncılık Eğitim Sanayi Ltd. Şti. Kayıtlara göre şirketin yönetim kurulu sekiz isimden oluşuyor. Bu isimlerden Osman Öztürk, Çözüm Kurumları (Dershane) Yönetim Kurumu Başkanı. Nazım Maviş son seçimlerde HAS Parti’den milletvekili adayı olmuş. Mevlüt Koca ise Deniz Feneri Derneği’nin Ankara Şubesi Başkanı. Diğer isimler Utku Yağlıdereli, Ahmet Şimşek, Ömer Türksever ve Halil Tokcan.

Atamalar tehlikede mi?

KPSS sınavı sonucu atamaları gerçekleştirecek olan Devlet Personel Başkanlığı’nın bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ise sınav sorularının çalındığı iddiası üzerine VATAN’a şu açıklamayı yaptı: “Şu aşamada bize sınav sorularının çalındığına ilişkin resmi bir bilgi ulaşmış değil. İddia doğru ise ve adli makamlar teyit ederse Devlet Personel Başkanlığı atamaları yapmaz. Bu çerçevede sınavın iptal edilip edilmeyeceği de ÖSYM’nin vereceği karara bağlı.”

Sınavda ince arama


ÖĞRETMENLİK ve kamudaki A grubu kadrolar için düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ilk iki turu dün yapıldı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) gerçekleştirilen sınav, 81 il merkezinde ve Lefkoşa’da saat 9.30’da başladı. Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve kimlikleri kontrol edilerek girdi. Sınav merkezlerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Her aday didik didik arandı. Yaka içleri, saç dipleri derken şişe sularının ambalajları bile arandı. Adaylara sabah oturumunda genel yetenek, genel kültür ve yabancı dil testlerinden sorular yöneltildi. Yabancı dil testi isteğe bağlı yanıtlandı. Genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika, yabancı dil testi için ise 60 dakika süre verildi. Öğleden sonra ise eğitim bilimleri sınavı yapıldı. KPSS’nin 3’üncü ve 4’üncü oturumları da bugün yapılacak.

Haberin Devamı