Gazete Vatan Logo

Skandal Dünya basınında da yer aldı

The Economist: AK Parti, pek “ak” değil mi?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin liderleri sık sık partilerinin kısaltmasının anlamının ak, temiz olduğundan gururla söz ederler. Ama artık değil... Bir dizi yolsuzluk iddiası AK Parti’nin dürüstlük imajını sarsıyor. Deniz Feneri skandalıyla ilgili iddiaları veren Aydın Doğan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öfkesinin hedefi oldu. Başbakan Doğan’ın gazetecilerini “şerefsiz” ve “satılık” olarak bile nitelendirdi. Erdoğan’ın bu kadar ateşli eleştirilerine şaşıran bir Avrupalı büyükelçiye göre “oruç Erdoğan’ın sinirlerini yıpratmış olabilir.”

AKP ile ilgili yolsuzluk iddiaları partinin üzerine yapışmaya başladı. Bu ayın başında Şaban Dişli 1 milyon dolar rüşvet aldığı suçlamasının ardından görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Önde gelen İslami entellektüellerden Ali Bulaç Denizfeneri skandalının Erdoğan’ın dindar destekçileri arasında travma yarattığını düşünüyor. Erdoğan’ın Doğan’ın rakiplerini destekleme çabaları da ona pek yardımcı olamadı. Bunların başında da Erdoğan’ın damadının yönettiği Çalık geliyor. Ancak tüm tepkilere rağmen anketlere göre Erdoğan’ın destek oranı rakiplerinin çok üzerinde yüzde 50’lerde seyrediyor.

The Times: İkinci kapatma tehdidi

Henüz soruşturmalar erken aşamalarında olsa ve doğrudan AKP’ye yönelik resmi bir suçlama bulunmasa da hukuk uzmanları, Almanya’daki Deniz Feneri Derneği’nden para alındığının mahkeme önünde kanıtlanması durumunda partinin otomatik olarak kapatılabileceğini söylüyorlar. Parti dernekle hiç bir ilgisi bulunmadığını belirtiyor. Soruşturma ise şimdiden Başbakan Erdoğan ve medya patronu Aydın Doğan arasında sıradışı şekilde sert bir tartışma yaşanmasına yol açtı.

Haberin Devamı