Gazete Vatan Logo

Sizde işsizlik yüzde 3 mü keşke bizde de öyle olsa

Başbakan Erdoğan'ın tartışmalı Yeni Zelanda, seyahati renkli başladı. Erdoğan ve beraberindekiler Yeni Zelanda Başbakanı ile yat gezisi yaptı, Auckland Körfezi'ni gezdi

Daha haftalar öncesinde, geziye katılanların ödediği paradan böyle bir seyahatin gerekli olup olmadığına kadar çeşitli tartışmalara neden olan Başbakan Erdoğan'ın, Yeni Zelandalılar'ı çok mutlu etti. Zira, tarihinde ilk kez bir Türk başbakan ülkeye ayak basmıştı. Türkiye Büyükelçiliği'nde de bayram havası vardı. Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark da Türk heyeti çok iyi ağırladı. Auckland Körfezi'nde 'Pacific Mermaid' isimli yatla bir gezi düzenledi. Yat-da öğle yemeği yiyen erdoğan ve beraberindekiler, körfezi dolaştı. Yat gezisi sırasında sohbet ekonomiye geldi. Helen Clark, yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Yeni Zelanda'da işsizlik oranının yüzde 3 civarında olmasından yakındı. Bu şikayet karşısında Erdoğan ise, "Keşke bizde de bu kadar düşük olsa" yorumunu yaptı.

Türkler'i dinledi
Erdoğan, Auckland'da yaşayan Türkler'in de sorunlarını dinledi. Yeni Zelandalı Türkler, Başbakan'a haftada bir saat olan Türkçe radyo yayın saatinin artırılmasını söyledi. Türk öğrencilerin derdi ise daha büyüktü. Yıllık 25 bin dolar eğitim parası ödediklerini söyleyen öğrenciler, bu miktarın düşürülmesi için Erdoğan'dan yardım istedi.

Yeni Zelanda basını
Türkler'e kivi dersi vereceğiz
Erdoğan'ın Salı gününe kadar kalacağı Yeni Zelanda'da ve daha sonra geçeceği Avustralya'da gazeteler ziyarete geniş yer ayırdı. Tüm yayın organları her iki ülkeyi de ilk kez bir Türk başbakanın ziyaret ettiğine dikkat çekerek bu 3 ülke arasında Gelibolu'dan beri süregelen dostluğun daha da kuvvetlenmesi gerektiği yorumunu yaptı.

N. Zealand Fairfax: Deprem için işbirliği
Tayyip Erdoğan beraberinde getirdiği iş adamı ve bakanlardan oluşan 200 kişiyle birlikte ülkemizi ziyaret eden ilk Türk başbakanı oldu. Bu gezi ekonomik anlamda da önem taşıyor. Yeni Zelanda'nın Türkiye'ye ihracatı 31.2 milyon dolar düzeyinde. Türkiye'den ithalatımız ise 100 milyon doları buluyor. Deprem faciası yaşayan Türkiye ile deprem mühendisliği, teknoloji alanında işbirliği yapabiliriz. Bizim başarılı olduğumuz kivi üretimini de Türkler'e öğreteceğiz.

Sunday Telegraph: Savaştık ama düşman değiliz
Ülkeler normalde birbirleriyle savaştıklarında düşman olurlar. Ancak bu Avustralya ve Türkiye için hiçbir zaman geçerli olmadı. Her iki ülke de Gelibolu'dan bu yana büyük bir dostluk örneği sergiliyor. Çarşamba'dan Cuma'ya sürecek olan bu tarihi ziyaret iki ülke arasında kurulan köprünün daha da genişlemesi için atılan çok önemli bir adım.

Haberin Devamı