Gazete Vatan Logo

Sıyrıkla atlattık

Başbakan Yıldırım, darbe girişimini ekonominin ufak sıyrıklarla atlattığını belirterek “Ekonomiyi alt üst edecek değişim yaşanmadı. Etkisi Rusya ile uçak krizi kadar” dedi.

Sıyrıkla atlattık

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimi sonrası hayatın normale döndüğünü belirterek, ekonomiye verilen zararın kısa sürede atlatılacağını söyledi. Yıldırım, “Hasar tespitini yapıyoruz. Ekonomimizde mutlaka bir hasar oluştu ama hasarın boyutu hakkında ben fikriniz olsun diye söylüyorum Rusya ile uçak krizi yaşadığımız zaman, bizim ekonomik göstergelerimizde ne kadar oynama olduysa, bu darbe girişimindeki oynama da o kadar oldu. Dolayısıyla öyle ekonomiyi altüst edecek, bütün değerleri altüst edecek değişim yaşamadık” dedi.

Başbakan Yıldırım, Bloomberg News’te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ekonomiye verdiği zarara işaret eden Yıldırım, Türkiye’nin kredi notunu düşüren S&P’yi eleştirerek, “Nitekim Standard&Poor’s hemen not düşürdü. Orada çok etik davranmadılar. Fırsatçılık yaptılar” diye konuştu.

Türkiye ekonomisi güçlü

Türk ekonomisinin güçlü olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Yatırımcılar hiç endişe etmesin. Küresel yatırımcılar gelip, Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edebilirler. Tabii ki bir darbe yaşanmıştır. Bunu yok sayamayız. Ama o kadar güçlü bir milletiz ki hemen darbenin etkisinden kurtardık ve bunu bir bayrama dönüştürdük. O kadar güçlü bir ekonomimiz var ki ufak sıyrıklarla darbeyi geçiştirdik.”

Kredi Fonu devrede

Türkiye’de Varlık Yönetim Fonu da kurduklarını belirten Yıldırım, böylece özellikle yatırımları genel bütçe yerine, bu fondan temin etme yoluna gideceklerini belirtti. “Özel sektörümüz her türlü ihtiyacını, gelecek yatırım ihtiyacını, kredi ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Ha zora düşen olursa ne olacak? Orada da biz yanındayız, kredi garanti fonumuz var. Onu devreye sokacağız, yeniden yapılandıracağız.”

Yatırımcının önüne turkuaz halı serildi

2009 krizinden bu yana iş buldukları vatandaş sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunun altını çizen Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti: “Bütün bunlar çok güzel giderken, hiç beklemediğimiz, hiç ummadığımız bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldık. Bunun tabii ki olumsuz yanları var. Dünyada yabancı yatırımcıların kafası karıştı,’Türkiye’de güvenlik, istikrar sürdürülebilir mi, sürdürülemez mi? Buraya yatırım yapalım mı, yapmayalım mı’ diye der demez insanlar düşünecek. Bunu yok farz edemeyiz. Oldu ama biz şunu söylüyoruz küresel yatırımcılara, ‘Bu geldi geçti ve milli irade, halkın iradesi, bu darbecileri yok etti.’ Türkiye’de artık hayat normale dönmüştür. Uzun vadeli yatırımlarınızı yapmaya devam edin. Biz önünüzdeki engelleri kaldırıyoruz. Yatırımcının önüne adeta turkuaz halı seriyoruz. Her türlü vergi kolaylığı var. Her türlü yatırım indirimi var. Stratejik yatırım mesela, katma değeri yüksek, akıl teri daha fazla olan alın terine göre yatırımlara öncelik veriyoruz ve onlara çok büyük destekler sağlıyoruz. Bütün bunları dikkate alarak yatırımcıların orta ve uzun vadede gerçek ekonomiye, yani portföy yatırımı değil de kısa vadeli bonoydu, tahvildi, hisse senediydi... Bunlar değil de gerçek ekonomiye yatırım yapmalarını sağlayacak çok güzel tedbirler alıyoruz.”

Haberin Devamı

Bankaya 8 milyar $ yatırdılar

Haberin Devamı

“Bakın bir ülkede darbe oluyor. Normal şartlarda insanların paralarını çekmeleri lazım. Türkiye’de ne oldu? Millet, vatandaş elindeki dövizi götürdü bankaya yatırdı” diyen Başbakan Binali Yıldırım, darbeden sonraki üç günde,

8 milyar dolar dövizin bozdurularak, bankalara yatırıldığına işaret etti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “ATM’lerde, bankalarda, orada burada hiç öyle panik olmadı, kuyruk olmadı. ‘Para vardı, yoktu, öyle Yunanistan’daki gibi ATM’ler kapatıldı, ödeme sınırları getirildi...’ gibi hiçbir şey yok. Her şey sakin, herkes işinde gücünde çalışıyor. Dükkanını açtı, ticaretini yapıyor.”

BIST en fazla yükselen borsa oldu

Türk hisse senetleri piyasası, darbe girişimi sonrası geçen haftaki sert düşüşün ardından doğan iskontolu fiyatlardan alım fırsatının ve global risk iştahının desteğiyle yüzde 3.4 yükselişle 74.174 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 3.21, sınai endeks de yüzde 3.71 yükselişle günü tamamladı. BIST 100 endeksi küresel hisse senedi göstergeleri arasında en fazla yükselen oldu. Doların da ateşi söndü ve 3.027 düzeyini gördü. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen hafta sonu itibariyle MSCI dünya endeksinin Brexit sonrası tüm kayıpları koyması ve önümüzdeki 12 ay için beklenen iskonto oranımızın tarihi düşük seviyelere gelmesi alım yönünde fırsat yarattı. Yurtiçi gündemin görece sakin konumu ve bu hafta ne ABD Merkez Bankası ne de Japonya Merkez Bankası’ndan piyasaların risk iştahını azaltacak beklentiye sahip olunmaması bu görünümü destekliyor. İşlem hacminin 2 milyar TL olması da alımların gücüne işaret ediyor.”

Haberin Devamı