Gazete Vatan Logo

Siyasi yasak bağımsız adaylığa engel değil

Hukuçular, kapatma davasıyla ilgili senaryoları tartışıyor.

Mevcut yasalara göre olası bir siyasi yasak kararında bu isimler Meclis’e bağımsız girebilecek

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılması davasında vereceği karara doğru geri sayım sürerken olası bir kapatma kararının sonuçları üzerinden başlayan tartışmalar sürüyor. Tartışmalarda odak noktasına Başbakan Erdoğan’a siyasi yasak verilmesi halinde bağımzsız milletvekili adayı olup olamayacağı yerleşti.
Anayasa’nın 69. maddesine göre Anayasa Mahkemesi’nin “beyan veya faaliyetleriyle” partisinin kapatılmasına neden olduğuna karar verdiği kişiler 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamıyorlar. Bu maddede bu kişilerin bağımsız milletvekili adayı olamayacaklarına dair bir hüküm bulunmuyor. Ancak YSK’nın bu konuda geçmiş tarihte verdiği bazı kararlar tartışma yaratıyor.

Kazan’a veto

YSK, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Refah Partisi kapatılması davasında siyaset yasağı verilen Şevket Kazan’ın, bağımsız milletvekili adayı olmasına izin vermemişti. Ancak Ağustos 1999’da yapılan bir yasa değişikliği ile 95. maddedeki “millletvekili adayı olamazlar” ifadesi yasadan çıkarıldı. Bu değişiklikten sonra yapılan ilk genel seçim olan 2002 seçiminde, FP davasında yasaklanan Bekir Sobacı Tokat’tan bağımsız aday oldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde de HADEP davasında yasaklanan Hamit Geylani Hakkari’den bağımsız aday oldu. Yargıtay Başsavcılığı, Geylani’nin adaylığına yasa değişikliği ve Sobacı kararını göz önüne alarak itiraz etmedi. Siyasi yasaklı Geylani milletvekili seçildi.

Görüş alışverişinde bulundum

YSK Başkanı Muammer Aydın dün Star gazetesinde yayınlanan sözleriyle Erdoğan’ın aday olabileceğini söyledi. Aydın, bu açıklamasının “ihsas-ı rey” anlamına geldiği yönündeki eleştirilere ise “Ben sadece Anayasa’yı okuyorum. Burada böyle bir yasak söz konusu değil” diyerek karşı çıktı.
Aydın, önümüzdeki dönem YSK’nın önüne gelebilecek bir çok konuda sözlerinin yayınlanmasından duyduğu rahatsızlığı da şöyle dile getirdi:

“Sözlerimin yayınlanması çok üzücü. Ben gazetecilere, bazı teknik meselelerde her zaman yardımcı olur, görüş - alış verişinde bulunurum. Ama bu sözlerimin bir açıklama gibi yayınlanmasını doğru bulmadım. Bir açıklama yapmadım, sadece yasal metinleri söyledim. Böyle bir ortamda, kapatma davası görüşülürken bir açıklama yapmam mümkün değil.”


Haberin Devamı